Ugrás a tartalomra

Különleges tárlat vonultatja fel a művésztelep elfeledett alkotásait

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. október 22. péntek 11:58
A kiállítással az volt a szervezők célja, hogy méltóképpen megemlékezzenek a Miskolci Művésztelep első száz évéről.
Fotógaléria: Juhász ÁKos

Az idén százéves Miskolci Művésztelep első évtizedének elfeledett alkotásait tárja az érdeklődők szeme elé az a tárlat, ami csütörtökön délután nyílt meg a Miskolci Galériában.

Fotók: Juhász Ákos

Az eseményen előbb a miskolci polgármesteri hivatal közművelődési és turisztikai tanácsnoka mondott köszöntőt. Borkuti László úgy fogalmazott, a kiállítás számos generációt összeköt és nemcsak a művészek generációit, hiszen a művésztelep mindig kiemelt jelentőséggel bírt a város életében, így hát természetes, hogy Herman Ottó Múzeummal és az alkotókkal a város közössége is együtt ünnepel.

- Weöres Sándor egy helyen azt írja, hogy „Ahogy Isten nem függ attól, hogy hisznek-e benne, éppúgy a tudományt és művészetet sem érinti, hogy törődnek-e vele”. Ezzel én vitatkozom, hiszen Miskolc vezetése az elmúlt egy-két évben mindent elkövetett annak érdekében, hogy a város képzőművészeti életét pozícionáljuk, és a Herman Ottó Múzeumot, valamint Miskolci Galériát is helyzetbe hozzuk, jelenleg előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a kormányzattal ennek érdekében – mondta a tanácsnok.

Fontos a múzeumnak

Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója a Reggeli Hírlap száz évvel ezelőtti lapszámából idézett, melyben méltatták az akkor induló művésztelepet. Az intézményvezető elmondta, Miskolc az elmúlt száz évben mindig támogatta a képzőművészetet, reményét fejezte ki, hogy ez a következő évtizedek során is így lesz. A múzeumigazgató kiemelte, a művésztelep az általa vezetett intézmény számára is fontos már a kezdetektől.

- Nem tudom emlékeznek-e rá, de 2013-ban boronálták össze a Herman Ottó Múzeumot a Miskolci Galériával. Senki ne higgye azt, hogy a művésztelep kapcsán a múzeum szerepe itt kezdődik. Gyakorlatilag a kezdetektől, az alapítástól kezdve bábáskodott a Herman Ottó Múzeum elődje, a Borsod-Miskolci Múzeum ebben a nagyszerű feladatban – jelentette ki Szolyák Péter, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette a centenáriumi tárlat létrejöttét.

Méltó helyre kerül

Kónya Ábel, a Miskolci Galéria intézményvezetője a művészteleppel kapcsolatos személyes élményeiről is szólt, majd hangsúlyozta, a kiállítás mellett más módon is emlékeznek a kerek évfordulóra: Pirint Andrea, a kiállítás kurátorának gondozásában rövidesen egy kötet is megjelenik a Miskolci Művésztelepről.

- Nagy fájdalmam volt korábban, hogy az országos képzőművészeti diskurzusban a miskolci művésztelep, mint fogalom nincsen benne kellő hangsúllyal. Őszintén remélem, hogy maga ez a kiállítás és a kiadvány, valamint a tény, hogy ezt a centenáriumot megünnepeljük, hozzájárulhat ahhoz, ez megváltozzon – tette hozzá.

Ezt követően Sümegi György művészettörténész előadásban ismertette a művésztelep elmúlt évtizedeit. A kiállítás a következő év februárjának végéig tekinthető meg.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!