Ugrás a tartalomra

A kultúra továbbadói és őrzői az idősek

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. január 22. hétfő 19:45
Hagyományosan idén is a miskolci városháza dísztermében találkoztak az ünneplő nyugdíjasok.
Fotók: Osztie Tibor

A miskolci nyugdíjasok életében a kultúra ápolása lehetőséget biztosít arra, hogy idős éveikben értéket teremthessenek és kiteljesedhessenek. Ezért minden évben megünneplik január 22-én a magyar kultúra napját. A Borsod-Abaúj-Zempén Vármegyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének (B-A-Z NYÉSZ) és Életet az Éveknek nyugdíjas szövetség vármegyei szervezetének hétfő délutáni ünnepi rendezvényén mutatták be produkcióikat a vármegye nyugdíjas csoportjai. Az előadások sorát a Tapolcai Kerek Kórus nyitotta meg. 

„A magyar kultúráról való megemlékezés ötletét Fasang Árpád zongoraművész vetette fel 1985-ben” – mondta köszöntőjében Lukács-Pete Mária, a B-A-Z NYÉSZ elnöke, a rendező nyugdíjas szervezetek nevében. „2022. december óta hivatalos állami emléknap január 22., amely Kölcsey Ferenc nevéhez és a Himnusz születéséhez kötődik. A zongoraművész szavai szerint ez a nap annak a tudatosítására is alkalmas, hogy ezeréves örökségből meríthetünk. Emellett van kire büszkének lennünk, hiszen a magyar nemzet sokat adott Európa és a világ kultúrájának” – hangsúlyozta.

Varga Andrea

A miskolci kultúra ünnepe

Varga Andrea szerint a magyar kultúra képes teljessé tenni az életünket. „Kulturális területért is felelős alpolgármesterként a szívemhez különösen közel áll a magyar kultúra napja. A Himnusz éneklése közben átélhetjük, hogy együtt egy nagy közösséget alkotunk. Ez a nagy közösség: a magyarság mindannyiunkat büszkeséggel tölt el. Tudjuk, hogy magyar nyelven értjük igazán, hogy miről beszélünk és hogy ez a nyelv csodálatos” – fogalmazta meg fogalmazott az alpolgármester, aki egyben a miskolci idősek tanácsának elnöke. „A magyar kultúra napján a miskolci és a városrészek kulturális értékeit is ünnepeljük. Külön hálás vagyok azoknak a nyugdíjas szervezeteknek, akik a kultúrát a zászlajukra tűzték. Ez hozzásegítik őket, hogy baráti közösségként működhessenek, és csodálatos dolgokra sarkallják szépkorú tagjaikat, amitől teljes lehet az életük.”

Meskó László

Példát mutatnak

A Nyugdíjason Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke háláját fejezte ki a kultúrát ápoló kortársai felé.  „Amikor felhangzik a Himnusz, valami egészen különleges történik az emberrel. Az együvé tartozás, a közös gondolkodás és a közös akarat átélése ez, ami a hazánk iránti szeretetben nyilvánul meg” – hangsúlyozta Meskó László, a NYOSZ elnöke. „Azt hiszem, hogy egy olyan világban, amiben élünk, a kultúra az egyik fix kapaszkodó lehet, ami utat mutat. Hálás vagyok, hogy a kortársaim ezt az értéket klubokban és egyesületekben őrzik és továbbadják.”

Az eseményre megtelt a városháza díszterme

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!