Ugrás a tartalomra

Kulturális kötelékkel a digitális forradalomban

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. október 07. csütörtök 09:25
Együttműködő partnereivel közösen adta át a miskolci Konfuciusz Intézet digitális osztálytermét szerda délután az egyetemen.
Fotó: Juhász Ákos

A Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézete - kutatási és kulturális együttműködésben - a Pekingi Vegyipari Egyetemmel és a BorsodChem-Wanhua kazincbarcikai-jentaji vegyipari cégcsoporttal immár nyolcadik éve tevékenykedik az oktatás digitális fejlesztéséért. A pandémia magyarországi megjelenését követően, 2020 első negyedévében döntött úgy az intézet - a kínai féllel egyetértésben -, hogy az eddigieknél is jelentősebb mértékben invesztál digitális szolgáltatásainak és eszköztárának kapacitásába, melyhez a fentieken túl a Pekingi Nyelvi és Oktatási Központ, illetve az LSK Hungária Kft. is csatlakozott. 

Mint megtudtuk, az elmúlt tanévben a partnerek az oktatás fizikális és virtuális infrastruktúrájának kiépítésén és megújításán dolgoztak, melynek eredményeképpen kulturális tevékenységüket mind az egyetemen, mind Miskolc középiskoláiban fenn tudták tartani.

Alkalmazások előfizetésével (videókonferencia, felhőtárhely), valamint hardverek (okostábla, laptop, tablet, e-toll, fejhallgató, mikrofon) beszerzésével igyekeztek új tanulási élményt adni a különféle kurzusok résztvevőinek – ismertette a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézete. 

Kuttor Dániel, az intézet magyar, illetve az éppen átadott okostáblán keresztül a világ túlsó feléről ünnepélyesen kapcsolt kínai igazgatója, Liu Jie elmondta: a koronavírus-járvány elsődlegesen számukra is kihívást jelentett, ám egyben lehetőséget is kínált oktatási eszközeik modernizálására.

- Támogatóink már rögtön a pandémia kitörésekor komoly támogatást nyújtottak, hogy ez irányba mozduljon el képzésünk – szögezték le. Emlékeztettek: az elmúlt másfél esztendő együttes beruházásainak értéke meghaladta a kettő és fél millió forintot – a megpályázott és elnyert forrásokhoz hozzáadódott a BorsodChem-Wanhua támogatása is. (A cégcsoportot egyébiránt annak alelnöke, Varga Béla képviselte az átadón.)

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora felhívta a figyelmet: a világjárvány kevés előnyének egyike, hogy a digitális oktatásra történő átállást felgyorsította. - Már eddig is számos kutatási és képzési területen zajlott együttműködés a Konfuciusz Intézet és partnerei között, azonban a mostani projekt még az eddigieknél is közelebb hozhatja Kínát – húzta alá.

A jelenlegi tanévben az LSK Hungária smart boardjával kívánják új szintre emelni a kínai nyelv és kultúra oktatását, mindezt a diákok megelégedésére – jelentették ki az intézet igazgatói. A cég és az egyetem az eseményen együttműködési megállapodást írt alá annak érdekében, hogy a felsőoktatási intézmény valódi referenciaként szolgáljon a digitális edukáció terén.

Juhász Ákos képgalériája

Leveli András, az LSK Hungária üzlet- és termékfejlesztési igazgatója az ünnepélyes átadás előtt több hallgatónak is tréninget tartott a tábla használatáról. - Minden technológiafejlesztés akkor jó, ha valójában háttérben marad, ugyanis a valódi érték az azt üzemeltető ember – emelte ki az igazgató, majd hozzátette: nem is annyira a digitális oktatás, sokkal inkább az úgynevezett hibrid oktatás okozta kihívásoknak kell ma már megfelelni, vagyis, hogy a helyben és a távolban lévők ugyanolyan szinten tudjanak részt venni az adott képzésen.

Idén tavasszal az intézetben első alkalommal tartották meg online formában a kínai írásbeli és szóbeli nyelvvizsgákat. Ennek mentén - ugyancsak a projekt keretében - helyezték üzembe az egyetem könyvtárában azt a nyolc megfelelő felszereltséggel bíró számítástechnikai eszközt, melynek segítségével a tanulók innentől online nyelvvizsgájukat teljesíthetik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!