Ugrás a tartalomra

Kurta-furcsa évadot zárt a járvány miatt a Csodamalom

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. június 19. szombat 11:12
A társulat abban reménykedik, hogy a következő évadot már nem a járvány, hanem az előadások határozzák meg.

Kóla helyett bábok kerültek az asztalra. Fotó: Mocsári László

A világjárvány miatt kurtán-furcsán alakult évadot zárt le péntek délután a Miskolci Csodamalom Bábszínház. Maga az esemény is az évadhoz hasonlított, csendes volt és rövid, a teátrum vezetőjének viszont ennek ellenére is sikerült felderíteni mindenkit: a beszéde elején ugyanis egy óriásit ronaldózott: Szabó Attila bábokra cserélte ki a jó előre az asztalra készített nagy kiszerelésű kólát (aki esetleg kő alatt élt volna az elmúlt napokban: Cristiano Ronaldo látványos gesztussal indította az Európa-bajnokság budapesti sajtótájékoztatóját: azt követően, hogy elfoglalta helyét, fintorogva eltolta magától az odakészített kólásüvegeket, majd felmutatott egy flakon ásványvizet, hogy inkább azt igyunk – a szerző).

– Ha a 2019/2020-as évadot csonka évadnak neveztük, akkor az ideire talán az a legmegfelelőbb szó, hogy töredékévad. Furcsa ez a magunk mögött hagyott időszak, hiszen érdemi munkát abban az értelemben, hogy közönségnek mutattunk be darabokat, csak néhány héten át tudtunk végezni. A második hullám vége felé nagyon reménykedtünk, hogy talán még valami menthető az évadból, de a harmadik hullám azt is elintézte – kezdte Szabó Attila.

Fotó: Mocsári László

Lehetetlen helyzet

És valóban: a szeptember eleji évadnyitóról írt tudósításunk szerint öt új előadással – A Talpas és a többiek, A Mikulás ajándéka, A három kismalac, A 12 hónap és a Mátyás király tréfái – tervezett a társulat. A direktor elmondása szerint az ismert okok, vagyis a járvány miatti teljes lezárás miatt végül kettő sikerült: a Talpas és a többiek, és a 12 hónap történeteit még megismerhették a bábszínházba járó kicsik és nagyok.

Szabó Attila hozzátette, a pandémia kitörése előtt átlagosan évi harminchétezer nézővel számolhattak biztosan. Úgy fogalmazott, az egész társulat bízik benne, hogy jövőre legalább ennyi, ha nem több néző lesz majd kíváncsi a munkájukra. Kijelentette azt is: a Csodamalom működése a lehetetlen helyzet ellenére is biztosított, Miskolc önkormányzata ugyanis elsők között állapodott meg a kormányzattal arról, hogy 2024-ig biztosan közösen finanszírozzák a kulturális intézmények üzemeltetését.

– A járvány sajnos több mint egy éven át meghatározta a világot, a kulturális, közösségi élet pedig különösen megszenvedte az elmúlt hónapokat. Teljesen újrakalibrálta a társadalmat, de a kulturális szférát, a közművelődést és az előadóművészetet is. Mindent az egész világon – ezt már Tóth Csaba, a polgármesteri hivatal kulturális, sport és rendezvényszervezési osztályának vezetője jelentette ki.

Normális évadot remélnek

„Úgy gondolom, hogy ez az időszak megtanított mindenkit arra, hogy értékeljük a közönséget, a közösséget, a pillanatokat, amiket szereznek nekünk a bábszínészek, színészek és előadóművészek. Nagyon nagy veszteség ért mindenkit, éppen ezért bízom benne, hogy ősszel már valóban egy normális évadot kezdhetünk maszk nélkül úgy, mint régen” – tette hozzá.

Tóth Csaba úgy fogalmazott, Miskolc önkormányzata teljes mellszélességgel kiáll a Csodamalom Bábszínházért, csakúgy mind a város valamennyi kulturális intézményéért. „Miskolc egy új kulturális koncepció elkészítésén dolgozik, szeretnénk, hogy a belváros ismét a kulturális élet középpontja legyen. Célunk, hogy a jelenleginél több figyelmet kapjon az összes kulturális intézmény, így a bábszínház is” – mondta.

Végül köszönetet mondott Szabó Attilának, aki az elmúlt egy évtizedben vezette a Csodamalom Bábszínházat, június 30-án ugyanis véget ér a megbízatása. „Szabó Attila munkássága nem múlik el nyom nélkül: számos újítást, szakmai újdonságot hozott a teátrum életébe és erre az időszakra esett a színház teljes felújítása is. Miskolc városa hálás azért a munkáért, amit a direktor végzett” – zárta Tóth Csaba.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!