Ugrás a tartalomra

Kúszósül baba várta az állatkertbe látogatókat a pünkösdi hétvégén

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 20. hétfő 18:45
Kontinensünkön idén mindössze kilenc kis kúszósül nevelkedik, Miskolcon él az egyik.
Kúszósül kölyök / Fotók: MiskolcZoo

Pünkösdkor a bárányok és kecskegidák, a David-szarvas borjak és kengurukölykök mellett a legifjabb kúszósüllel is találkozhattak a Miskolci Állatkert látogatói. A hazai állatkertek között igazi kuriózumnak számít, hogy szaporodik ez a faj. Korábban is csak Miskolc büszkélkedhetett azzal, hogy ez a különleges rágcsálófaj utódokat nevelt a helyi állatkertben. Külön öröm a gondozók számára, hogy három év kihagyást követően idén újra született egy kölyök a kúszósülök kifutójában - írta honlapján a Miskolci Állatkert. 

"Az észak-amerikai kúszósül utóda mintegy 7 hónapos vemhesség után, nagyon fejletten jön a világra. A Miskolci Állatkert legifjabb urzonja (ahogy másképp nevezik a fajt) április utolsó napjaiban született, és már az első napon is próbált a fára felkapaszkodni. A szülei jellegzetességét képező, a fekete szőrméjük alatti tüskék is nagyon korán, alig pár órásan már védelmet jelent az utód számára. A természetben a nőstény szinte kizárólag éjszaka keresi fel a kölyköt, hogy anyatejjel táplálja, az állatkertben azonban természetesen napközben is gyakran követi anyját az utód. A jelenlegi kúszósül párunknak ő az első kölyke, aki az első vizsgálatok alapján hímnek bizonyult. Gondozóitól a Forest nevet kapta" - számoltak be. 

"Habár a szinte egész Észak-Amerikát magába foglaló elterjedési területén gyakori állatfajnak számít – egyes helyeken, mint gazdasági kártevő, létszámát gyérítik is – állatkertekben azonban ritkának számít: a nyilvántartások szerint Európában alig több, mint 40 állatkertben, Magyarországon pedig csak a Miskolci Állatkertben lehet velük találkozni. A korábban állatkertünkben nevelkedett kúszósül kölykök közül volt, aki Lengyelországba vagy éppen Szlovákiába, míg mások Németországba vagy Franciaországba kerültek. A most világra jött kölyök a nyári hónapokat természetesen még anyja mellett tölti, azt követően azonban ő is elköltözik majd egy másik állatkertbe" - tudtuk meg. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!