Ugrás a tartalomra

Kutyafalka-támadás a borsodi településen – a gazdák börtönbe mehetnek

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. június 25. kedd 09:50
Súlyos testi sértés és állatkínzás miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség egy férfi és egy nő ellen. Öt kutyájuk ugyanis kimászott a drótkerítésen, és rátámadt egy férfira, akinek életveszélyes sérüléseket okoztak.

A vádirat szerint a férfi és a nő egy borsodi településen lévő családi házban laknak, ahol öt közepes termetű kutyát tartottak. Figyelmetlenségből nem gondoskodtak megfelelően az ebek őrzéséről, szökésük megakadályozásáról, így még 2022 áprilisában az állatok a drótkerítés alján kikapart lyukon keresztül kimásztak, és a közterületen tartózkodó férfira rátámadtak, testszerte megharapták, közvetlenül életveszélyes sérüléseket, maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozva. A sértett életét csak az időben érkezett, szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg.

Az ebeket a gazdáik kisméretű kennelben tartották, többször láncra kötötték, az ebeken verekedések miatti harapásból származó sebek voltak, nem voltak beoltva veszettség ellen, így amikor kiszöktek, vadonélő állattal kapcsolatba kerülhettek volna, és halálos betegségnek minősülő veszettséget kaphattak volna el.

A vádlottak a szuka ebet idő előtt tenyésztették, valamennyi kutya kennelbetegségben szenvedett, szocializálatlanok voltak, falkaszellemben éltek. Az állattartói kötelességek elmulasztása a kutyáknak hosszantartó fájdalmat okozott, maradandó egészségkárosodásukat vagy pusztulásukat eredményezhette volna.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottakkal szemben börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott – írta kedden kiadott közleményében a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség.

(A külső kép illusztráció)

További hírek