Ugrás a tartalomra

Lakásokat újítanak fel a Vasgyárban

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. július 17. péntek 15:55
Közel félszáz önkormányzati szociális bérlakást újítanak fel a Vasgyárban egy több mint 800 millió forintos projekt keretében 2021 áprilisáig.
Fotó: Mocsári László

Egyebek mellett a Kabar, a Glanzer, a Gózon és a Puskin, de a Számozott utcákat is érinti a projekt. A cél az, hogy a 42 szociális bérlakás korszerűsítésével, komfortfokozatának emelésével és műszaki megújításával javítsák a bérleményeket használók lakhatási életkörülményeit.

Felújítják a Vasgyári Művelődési Házat

A projekt egyébként már évekkel ezelőtt elkezdődött, 2018 decemberéig fel is újítottak 10 lakást – mondta el Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal Pályázati osztályának vezetője azon a pénteki sajtóeseményen, amit a városházán rendeztek meg a projekt újraindítása kapcsán.

A lakások korszerűsítése csak az egyik pillére a projektnek: részlegesen felújítják a Vasgyári úton található Közösségi Házat, helyreállítják a Kabar utcát, és egy játszóteret is építenek. Továbbá megújítják a növényzetet és gyerekkondiparkot is kialakítanak.

A Számozott utcákban már óriási tapasztalatokkal rendelkezik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, 2016 óta működtetnek Szociális Lakásügynökséget Miskolcon. Pokker Linda irodavezető előadásában elmondta, négy év alatt már 21 családon segítettek. Azok kaphatnak lakást, akik legalább két éve a Számozott utcákban élnek, de lejárt a határozott idejű bérleti szerződésük, tehát jogcím nélkülivé válnak. Viszont sokan szeretnének itt maradni. Ezeket a családokat karolta fel a karitatív szervezet.

Nagyon fontos fejlesztési programnak nevezte a városrész rehabilitációját célzó projektet Miskolc alpolgármestere. Varga Andrea rámutatott, a borsodi megyeszékhely egyik leszakadó része a Vasgyár, mert kevés fejlesztési forrás jutott ide, az évek során megváltozott a lakókörnyezet.

– Úgy gondolom, óriási lépést teszünk, amikor erőforrásokat mozgatunk meg a Vasgyárban lévő lakások felújítására. Reményeink szerint megváltozik a lakókörnyezet, és ezzel a városrész visszanyerheti azt a rangját, amit korábban képviselt – fogalmazott.

A projekt 100 százalékban az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A Miskolc város leromlott városi területeinek rehabilitációja- Vasgyári program” című TOP-projekt bruttó 837 millió forintból valósul meg.

További hírek

Olvasnivaló