Ugrás a tartalomra

A lakóautós utazás felfedezésre váró életérzés

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. június 25. kedd 12:52
Aki közlekedik, sokszor csodálkozhatott rá a legkülönfélébb lakókocsikra és lakóautókra, amelyek szép számban róják a magyar utakat is, ez idáig jellemzően külföldi rendszámokkal. Most már Miskolcon is beülhetünk egy ilyen csodaautó volánja mögé, hogy elinduljunk felfedezni a világot. (támogatott tartalom)
Fotó: AutoCarma

Kinek ne lenne ismerős az, amikor nyaralásra indulva a család bepakolja szinte az egész házat az autóba, nehogy hiányozzon a kirándulás alatt valami fontos vagy annak vélt tárgy. Tele csomagtartó, bőröndök a tetőn, táskák a lábak mellett az utastérben. Aztán gyorsan elzsibbadó végtagok, hiszen nem elég, hogy órákat kell egy helyben ülni, de még mozdulni sem lehet a túlzsúfolt járműben. És a várva várt nyaralás máris egy tortúrával, negatív élményekkel kezdődik. Így elindulva nagyon messzinek tűnik az Adria vagy a Loire-völgye. 

Azonban nem kell, hogy így legyen, mert van mód arra, hogy minden nálunk legyen, mégsem leszünk heringek a kocsiban, sőt, szó szerint velünk jön a ház is. Ezt a lehetőséget kínálják a már itthon is egyre népszerűbb lakóautók. A lakóautó nem újdonság, mindig megcsodáltuk őket, amikor holland, német vagy lengyel felségjelzéssel közlekedtek keresztül az országon, valamely távoli úti cél felé, de nálunk valahogy nem éreztek rá az emberek a lakóautózás ízére. Mostanáig. 

Fotó: Juhász Ákos

Talán az egyre borsosabb szálláshely árak, talán a mobilitás igénye, vagy az utazás közben is elérhető kényelem az oka, de Magyarországon is felívelőben van a lakóautó értékesítés és kölcsönzés. A lehetőség már Miskolcon is adott, a Carma Caravan (AutoCarma Miskolc Kft.) ebben az évben megkezdte a német LMC prémium lakóautóinak értékesítését és kölcsönzését. Azt, hogy jól ráéreztek a változó igényekre, jól mutatja, hogy már a nyári szezon elején lefoglalták a járműveiket, és ahogy Pék György cégvezetőtől megtudtuk, máris bővítik a jelenleg három darabos flottájukat. 

- Cégünk, az AutoCarma Miskolc Kft. ebben a formában 2021 szeptembere óta működik, akkor lettünk a Miskolc Auto Csoport tagja. Korábban, csak szervizként működött itt az elődünk, azóta számtalan változáson, fejlesztésen vagyunk túl, és ebben megyünk is tovább. A portfóliónk legújabb eleme a lakóautó bérlés és értékesítés, amely egy gyorsan felfutó üzletág – ismertette a cégvezető. 

Elmondta, a szerviz is teljesen megújult, az emelőktől kezdve a szerszámokon, gépeken át a diagnosztikai rendszerekig szinte mindent kicseréltek. Várják továbbra is a Volkswagen és Skoda személyautókat, valamint a Volkswagen kishaszongépjárműveket márkaszervizként, illetve független szervizként bármely más gyártó járművét. Az új autó eladás továbbra is a Miskolc Autó terepe maradt, azonban Carma Caravan márkanév alatt ez a telephely lett a német LMC lakóautó gyártó hivatalos miskolci márkakereskedése. 

- Komoly flottaszerződéseink vannak, de természetesen a lakosság számára is rendelkezésre állunk, márkaszerviz színvonalán, azonban kedvezőbb árakkal – emelte ki a cégvezető. 

A cég kínálatának legújabb eleme a lakóautó forgalmazás és bérlés. Ez teljesen új, idén elindított üzletág. A vezető rámutatott, hogy a nulláról kell ezt a profilt felépíteniük, hiszen úttörők ebben a szegmensben. Nem egy létező piacra törnek be, hanem maguk alakítják ki a piacukat. Tavaly szerezték be az első két járművet, amelyeket ebben az évben helyeztek forgalomba és gyorsan rájuk is csaptak a bérlők. Már most látszik, hogy több lakóautóra van igény, meg is érkezett a harmadik és leadták a megrendelést a következőre.
A cégvezető egy kis színes sztorit is megosztott velünk, kiderült, hogy a régi bemutatóterem ajtaja nem passzol az új, és igen termetes guruló lakásokhoz. Így nem volt más választás, mint nagyobbra vágni a szalon bejáratát, hogy teljes felszereléssel együtt mutathassák be az érdeklődőknek a Carma Caravanok kínálatát. Új autóhoz új ajtó kell. 

- Fontos, hogy ilyen módon is be tudjuk mutatni, mit tudnak ezek a lakóautók. Kirakott asztallal, székekkel, eső- és napfényvédő tetővel együtt, szinte valós használati körülményeket prezentálva. Most még szerencsénk is van, mert a jövő héten már ez az autó sem lesz bent, máris kibérelték ezt is. Hamarosan érkezik egy újabb, amely hat személy számára kínál megfelelő elhelyezést. Ezt úgy kell érteni, hogy a négyszemélyesekbe is beférnek többen, de utazás szempontjából négy, illetve hat olyan ülés van, amelyek biztonsági övvel ellátottak – részletezte Pék György, aki úgy véli, egyértelmű siker az új üzletág, már azokra a lakóautóikra is érkezett foglalás, amelyeket még be sem hoztak az országba. 

Elárulta, nem az előzetes igényfelmérésben, piackutatásban bíztak, hanem elhatározták, hogy maguk alakítják ki a szükséges „piaci rést”. Ahogy itt lettek ezek a járművek, lett rájuk igény is. Nyilvánvalóan figyelték a külföldi példákat, tanulmányozták azokat az országokat, amelyekben nagy kultusza van évtizedek óta a lakóautóknak, vontatott lakókocsiknak. Ez ott már komoly piaci szegmens, évente több tízezer eladással, számtalan kölcsönzéssel. Vannak, akiknél ez az utazási forma már életmóddá vált. Nem csak a szállások árának emelkedése miatt, hanem a megfizethetetlen mobilitásért, hogy nem kell az éves nyári szabadságot egy fix helyen eltölteni. Az utazás, a mobilitás maga a szabadság. Az országok, tájak is jobban megismerhetők, ha út közben bármerre mehetünk és ott állunk meg akár éjszakára is, ahol akarunk. Teljesen szabadon, hiszen épp úgy, mint a csiga, magunkkal viszünk egy egész, teljesen felszerelt házat is. 

Apropó, felszerelés. György részletesen bemutatta a szalonban található lakóautójukat, hogy meggyőződhessünk, valóban minden van benne, ami egy normál háztartásnak is a része. A kényelmes ágyaktól, az evőeszközökkel, edényekkel felszerelt konyhán át a zuhanyzóig, illemhelyig. A konyhai tűzhelyet (benzinkutakon is vásárolható) palackos gáz működteti, a víztartályból jön, de ami bármikor újratölthető. A WC-tartálya szagmentes, könnyen, akár egy guruló bőröndöt, magunkkal vihetjük a kiürítéshez. A teljes higiéniáról egy tisztító, fertőtlenítő tabletta is gondoskodik.

Szintén alapfelszerelés a beépített fagyasztórekeszes hűtőgép és klíma, vagy típustól függően a tv. Az összes nyitható ablakon masszív szúnyogháló és sötétítő van. Sem a vérszívók, sem a kíváncsi tekintetek nem jutnak be. 
Ezekből az LMC lakóautókból már valóban csak a kirándulni indulók hiányoznak a személyes pakkjukkal, és indulhat is egy felejthetetlen utazás. 

Nem mehetünk el az árak kérdése mellett sem, mert a magyar ember mindig számol, kalkulál. A bérleti díjat firtató kérdésünkre Pék György elmondta, hogy jelenleg egységesen bruttó 60 ezer forint a napidíj a főszezonban, azon kívül 50 ezer. Annak, aki vásárolna, 30 millió forint fölötti összeggel érdemes készülnie. Ez természetesen a kívánt felszereltségtől nagyban függ. Tankolni nekünk kell, de nincsen kilométer-korlátozás. Letét, ahogy az megszokott van, ami természetesen visszajár, ha az autó is rendben visszajárt. Lehet tehát számolni, a szállodaárakkal, turisztikai-, idegenforgalmi adókkal, alternatív utazási költségekkel és nem utolsó sorban komforttal és minden egyébbel, ami egy utazás alatt felmerül. Az cégvezető leszögezte, nem fél az összehasonlításoktól, hiszi, hogy az ajánlatuk árban és szolgáltatásban abszolút versenyképes a mai piacon. Az első néhány hónap tapasztalatai ez mindenesetre visszaigazolták.

További információ kérhető:
Facebook oldalukon, vagy az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
info@carmacaravan.hu
06203658442
Aki személyesen érdeklődne, azt a Miskolc, Csaba vezér út 70. szám alatti szalonjukban várják szeretettel.

További hírek

Olvasnivaló