Ugrás a tartalomra

Lapszemle: a Forbes szerint „mi vagyunk a lokalisták”

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 14. péntek 10:51
A Forbes Magazin – májusi számában – 10 oldalon keresztül számol be városunk gasztronómiájának virágzásáról, mondván: „Remek üzletek és remek emberek, legalább miattuk érdemes eljönni Miskolcra”.

„Város hegyekkel, patakkal, várral, vasművel, belvárosi borospincékkel, jó hosszú villamosjárattal, villanyrendőrrel, Nemzeti Színházzal, Közép-Európa legnagyobb ikonosztázával, a Latabár család kriptájával, pizzával, kávéval és világbékével.” – írja a Forbes Magazin májusi számában Miskolcról.

Az üzleti magazin 10 oldalon keresztül mutat be 10 miskolci gasztroüzletet, Krnács Ágota 10 fantasztikus illusztrációjával tarkítva. Mint írja, „gasztrofronton nem is lehetne különb a szabadság kis köreinek kivirágzás, a Miskolci Gasztro Klaszter informális csapata összetartó és példamutatóan együttműködő társaság. De ott van még az avasi reinkarnációt célul kitűző borászok és vállalkozók kooperációja és a diósgyőri jó helyek elkötelezett légiója is”.

A Forbes összeállított egy listát, melyben ismerteti az olvasóval 10 miskolci üzlet profilját, valamint alakulását a kezdetektől napjainkig. Latba veszi, hogy ezek a boltok, éttermek, cukrászdák, kulturális helyszínek mikor nyitottak, mennyi volt a befektetett összeg esetükben, hány alkalmazottal működnek, mennyi a jelenlegi forgalmuk, és azt is, a tulajdonosok szerint, mikor térül meg a befektetett összeg. Lássuk, mely üzleteinket vette górcső alá a legrégebbi múltú amerikai gyökerekkel rendelkező magazin.

Hun a csoki, Fitt Paradicsom, Anyám tyúkja, A Leves, Színészmúzeum, Pizza, Kávé, Világbéke, Desszertem, Lokalista, Avasi Cellárium, Gyertyános Sörfőzde, A Ház – a 10 üzlet, mely kiérdemelte a Forbes újságírójának figyelmét.

A cikkből kiderül, a gyártóhelyen kívül csak a Hun a csokiban kaphatunk igazi piros mogyoróst tej- és keserű csoki kivitelben, ahol a Szerencsi teljes választéka és a Melódia is fellelhető. Megtudhatjuk azt is, a Fitt Paradicsom az a hely, ahol bűntudat nélkül bűnözhetünk; mert kapunk itt mindenmentes kézműves jégkrémet, magyar édesburgonyát, organikus charloais bélszínt, és zöld főzőbanánt. De megismerhetjük a kockás abroszos Anyám tyúkját is, ahol csak abból főznek, ami aznap beérkezik, és el is fogy a gesztelyi mangalicából, aggteleki angus marhából, vadhúsból és sajóveledi káposztából.

A listán van még – naponta változó étlapjával – A Leves is, ahol vígan megfér egymás mellett a kínai csípős tojásleves a csülkös babbal, és a cheddar sajtos brokkolikrém bundáskenyérrel. Aztán a sok gasztroüzlet mellett felbukkan a Színészmúzeum is, ahol azt a tippet kapja az olvasó, mindenképpen ragaszkodjon Mikita Gábor színháztörténész és muzeológus tárlatvezetéséhez. Bemutatja a lap az encsi Anyukám Mondta étterem miskolci testvérét is, a Pizza, Kávé, Világbékét, ahol „az alapozás jóval túltekint a paradicsomon: gombás, sütőtökös és krumplis is lehet”.  

„Ritka kincs és nagy szerencse, hogy egy vidéki településnek van egy igazán jó cukrászdája” – írja a Desszertemről a Forbes, ahol „lassú dzsesszre hangolt miliő pultjában a főcsapás a franciás desszertek világa”. A cikkben megismerhetjük a Szinva-terasz hangulatát is, már, ami az ételeket illeti: bemutatja a Lokalistát, ahová délelőtt kávézni, délben menüzni, este pedig laza latin dzsesszt hallgatni és beszélgetni mennek az emberek. A miskolci listán helyet kapott az Avasi Cellárium is, ami „hobbipincének egy kicsit erős volt” – vélte a tulajdonos fiatal házaspár, így 2014-ben megnyitott a rendezvényház „a borászok által újjáélesztett és gyümölcsös-fűszeres tartalommal megtöltött” Avason.

A Forbes segítségével az olvasó „a vár oldalában, hamisítatlan kocsmakörnyezetben fedezheti fel Magyarország legkülönlegesebb sörmanufaktúráját”, ahol tizenféle sörcsap van – a Gyertyános Sörfőzdét. A cikkből megtudhatjuk azt is, hogy Diósgyőrben épült egy norvég családi otthon benyomását keltő szálláshely, újhullámos kávépörkölővel, A Ház.

Az utolsó két oldalon található még egy „Egypercesek” blokk is, melyben további 11 miskolci attrakciót ismertet az olvasóval az újság.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!