Ugrás a tartalomra

Látványcsapolással és mesterségbemutatókkal érkeznek az idei Fazola-napok

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. október 02. hétfő 11:25
A népszerű programot október 6-án és 7-én a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretein belül tartják meg.
Idén sem marad el a látványcsapolás. Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos

Tizenhatodik alkalommal rendezi meg a Fazola-napokat október 6-án és 7-én az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány (EKMITA), a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Gyűjteménye és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE). Harcsik Béla, a Kohászati Gyűjtemény igazgatója a minap.hu-nak elmondta, a kétnapos program a Múzeumok Őszi Fesztiváljának részeként valósul meg.

- Október 6-án, pénteken a felsőhámori múzeumépületbe várjuk majd az érdeklődőket, ahol egy kiállításmegnyitóval kezdünk. A tárlat témája a bányász-kohász hagyományok ápolása a huszonegyedik században lesz, egyenruhákat, korsókat, daloskönyveket láthat majd bárki, de megtekinthetők lesznek öt kontinens bányász-kohász hagyományait bemutató bélyegek is – kezdte.

A megnyitót követően konferenciával folytatódik majd a pénteki nap, ennek témája a bányász-kohász hagyományok megújulása lesz. „Szendi Attila, az egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár főigazgatója az intézmény felújításáról beszél majd, aminek része a Selmeci Műemlékkönyvtár. Hajnal József, a Bányászati és Kohászati Lapok felelős szerkesztője az újság megújulásáról tart előadást, Szunyogh László, Miskolc főépítésze pedig a város bányászati és kohászati emlékhelyeit mutatja be. Az előadók sorát Hatala Pál, az OMBKE elnöke zárja, aki arról szól majd, hogyan újul meg a szervezet úgy, hogy a kor kihívásai között is működni tudjon” – tette hozzá Harcsik Béla.

Október 7-én a már jól ismert és népszerű programokkal folyatódik a rendezvény a Fazola-kohónál. Fél tízkor különjáratot indít a LÁEV az eseményre, a kisvasúti szerelvényen a Perecesi Bányász Fúvószenekar ad majd koncertet, majd a megnyitót követően fél tizenkettőkor látványcsapolás lesz. Az egész napos programok során kovácsmesterség-bemutató, kézműves-foglalkozások, öntészeti bemutatók, múzeumpedagógiai foglalkozások is lesznek, de gombaismereti bemutatót tart majd a Miskolci Gombász Egyesület és madárgyűrűzési bemutatóval készül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportja.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!