Ugrás a tartalomra

Látványos vulkánkitörések figyelhetők meg Stromboli szigetén

mti
Utoljára módosítva
2019. augusztus 31. szombat 17:47
A tudósok látványos vulkánkitöréseket, lávaömléseket és hamuesőt figyeltek meg a Stromboli szigetén lévő vulkánon, amely száz év óta most a legaktívabb.
Fotó: AP/SITA

Az olasz nemzeti földtani intézet vulkanológusai azt mondták, pénteken folyamatosan ömlött a lángoló láva egy lakatlan területen lévő domboldalra. Szakértők szerint a vulkán a múlt század első évtizedében volt ennyire aktív.

A vulkáni tevékenység július elején erősödött fel, amikor egy hegymászó meg is halt. A hét elején pedig látványos robbanásokat és hamuesőt, tüzes kövek kilövellését lehetett megfigyelni a kráternél.

A szigetet, amelynek mintegy 400 állandó lakosa van, több turista gyorsan el is hagyta, tartva egy súlyosabb kitöréstől. Ezzel egy időben más turisták kifejezetten ezért érkeztek a területre. A kompok és a szárnyashajók ugyanakkor továbbra is rendben közlekednek.

A Szicíliától észak-keletre található vulkán a Lipari-szigetekhez tartozik. A valamivel több mint 12 négyzetkilométeres Strombolit a hasonló nevű, 900 méter magas vulkán uralja. A világ egyik legaktívabb vulkánjáról van szó, amelynek kitöréseit Stromboli-típusú vulkánműködésnek nevezik.

A legpusztítóbb kitörést Strombolin 1930-ban tapasztalták. A vulkán tevékenysége 2002 decemberében kisebb cunamit okozott a körülötte levő Tirrén-tengeren.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!