Ugrás a tartalomra

Lecsapott a szupercella: elmosta az eső Miskolcot - Frissítve

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. június 26. péntek 19:52
A Szinva terasz egy része, és a reptéri aluljáró is víz alá került átmenetileg. Az esőzés megyénkben Miskolcot érintette a legsúlyosabban, a károkat folyamatosan mérik fel.

Folyamatosan mérik fel az özönvízszerű eső okozta károkat - közölte szerkesztőségünkkel a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Mint írták: az órákon át tartó vihar Borsod-Abaúj-Zemplénben Miskolcot érintette a legsúlyosabban (meteorológiai portálok szerint rövid idő alatt 80 milliméter - a szerző), itt esett le nagyon rövid idő alatt a legtöbb eső. A hirtelen lezúduló özönvízszerű eső és a lehulló borsónyi jégdarabok a város több pontján is komoly problémákat okoztak.

Végh Csaba képgalériája

- A tűzoltóság szakemberei folyamatosan segítenek a bajbajutottakon, több helyen is szivattyúznak, megdőlt fákat vágnak ki, vagy darabolnak fel, hogy megszüntessék az esetleges útakadályokat. Ezzel egy időben a város szakemberei is megkezdték a károk felmérést, és ahol lehetséges a helyreállítási munkákat. Mindenkit arra kérünk, hogy akinek segítségre van szüksége, hívja a 112-t - hangsúlyozták.

Végh Csaba képgalériája

Egyes előrejelzések szerint még előfordulhat ma újabb nagy mennyiségű eső, éppen ezért a tűzoltóság és a város szakemberei folyamatos készültségben vannak. 

Korábban írtuk:

Többszöri, hatalmas esőzéssel érte el Miskolcot a kora délutáni órákban az az Eger közelében kialakult Szupercella, amelyről a metkep.hu előrejelzésének köszönhetően számoltunk be. A felhőszakadás nem kímélte a Szinva vízgyűjtőterületét, a Bükköt sem így néhány óra alatt hatalmasat emelkedett az amúgy békés kis patak vízszintje. 

A Facebook-on közzétett képek szerint Diósgyőrben és a Győri kapuban is csaknem tele volt a patakmeder, de nem volt jobb a helyzet a belvárosban sem: a sáros, törmelékekkel (többek közt faágakkal és szeméttel) teli víz hatalmas sodrással érte el a Szinva teraszt, melynek egy részét ezúttal is elöntötte. A népszerű, szórakozóhelyekkel teli területen ezúttal is sok "katasztrófaturista" gyűjt össze, akiknek most volt bőven látnivaló: az egyik vendéglátóhely ugyanis éppen teraszt épít a Szinva felé. Az ehhez szükséges állványzat - helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint - majdnem az erős sodrású patak áldozata lett, a szakemberek a helyszínen sokáig küzdöttek azok stabilizálásáért.

A csatornák és víznyelők csak nehezen tudták elnyelni a hatalmas vízmennyiséget, így Miskolc több pontját lelassult átmenetileg a közlekedés.

A város számtalan pontján okozott problémát a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék: szintén a Facebook miskolci csoportjainak köszönhetően tudható, hogy víz alá került a Repülőtéri aluljáró is. Hudák Andrea, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője lapunknak megerősítette az információt. Elmondta még: ezen kívül jellemzően kisebb faágak leszakadása miatt riasztották a tűzoltókat, de pontos adatokat, részleteket csak később, a vonulások összesítését követően tud mondani.

Fotó: Juhász Ákos

Az időkép.hu egyébként az írta: Borsod megye északnyugati részén szinte egy helyben tombol a zivatar már kora délelőtt óta, emiatt villámárvíz veszélye is fennáll. 

- A tartós felhőszakadás következtében villámárvíz alakult ki Felsőkelecsényben. A vízelvezető árkok megteltek, helyenként az úton folyt a sáros víz, amire néhol hordalékot is lerakott - írta a meteorológiai portál.

Fotó: Tajthy Ákos

Forgalmi változások az esőzések miatt
A 8-as buszok terelve, a 11-es autóbuszok néhány megállóhely kihagyásával közlekednek, 5-10 perces késések városszerte előfordulnak.
11-es autóbusz közlekedése
A Pece patak kiöntött, emiatt a 11-es autóbusz nem tud az Árok utcán közlekedni, így nem érinti a Forrásvölgy utca, Pintes utca, Sellő utca, Balázsdiák utca és Árok utca megállóhelyeket. Kérjük megértésüket és türelmüket.
8-as autóbusz közlekedése
Az özönvízszerű esőzés következtében a reptéri aljuljáró járhatatan, a rendőrség lezárta az utat. A 8-as autóbuszok terelt útvonalon járnak, valamennyi megállóhelyet érintik, de késéssel közlekednek.
Késések városszerte
Az esőzés miatt a forgalom a városban több helyen is lelassult, emiatt 5-10 perces késések előfordulnak. Az MVK Zrt. kéri az utasok megértését és türelmét.

További hírek

Olvasnivaló