Ugrás a tartalomra

Légfuti – mozogj negyed órát a fogyatékos gyerekekért!

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. augusztus 06. csütörtök 20:10
A tavaly indult futóverseny szervezői most úgy döntöttek: a nemes cél érdekében online szervezik meg a programot. 
A tavalyi, még nem online Légfuti egy pillanatképe - Fotó: tunderkoralapitvany.hu

Futóverseny az online térben – csak elsőre tűnik lehetetlennek. A koronavírus-világjárvány miatt több megmérettetés szervezője döntött úgy, ebben az esztendőben ugyan nem szervezi meg magát a tömegsport-rendezvényt, a programot azonban mégis megtartják -  online. Vagyis nem is annyira online, mivel a sporttevékenység nagyon is a való világban zajlik, csak éppen a sportoló egyedül mozog, mondhatni hazai pályán. 

Ilyen körülmények között rendezik meg a II. Légfuti ONLINE KOMPLEX Jótékonysági Futógálát is. A megmérettetést szervező Tündérkör Alapítvány elnöke a minap.hu érdeklődésére elmondta, az első rendezvényt tavaly, az Európai Mobilitási Hét apropóján szervezték meg Debrecenben. 

Komplex célok

- A Légfuti tehát egy verseny, melynek a célja meglehetősen komplex: az alapítvány a tizenhat év alatti éhező, illetve fogyatékkal élő gyermekeket segíti, így természetesen ezzel a versennyel is őket szeretnénk segíteni. Emellett természetesen cél az is, hogy a sport, a mozgás fontosságára is felhívjuk a figyelmet, mint ahogyan az is, hogy a környezetvédelem, a környezettudatosság mellett pálcát törjünk. A Légfutin indulók ugyanis a jövő generációnak a tiszta levegőjéért futnak. Mondhatnánk úgy is: több mozgás (futás, gyaloglás, kerékpározás), kevesebb szén-dioxid – mondta Tóth Ferenc.

Ilyen lesz az idei érem


Az első versenyen 1028-an vettek részt, akik több mint két és fél tonna élelmiszert gyűjtöttek össze a hátrányos helyzetű, kiszolgáltatott gyermekeknek. Ilyen kezdés után érthető, hogy szerettek volna újrázni, a koronavírus-járvány viszont majdnem közbeszólt. 

- Ekkor jött az ötlet, hogy miért ne szervezhetnénk meg az online térben? A versenykiírást ennek megfelelően úgy módosítottuk, hogy a versenyen bárki részt vehet futva, gyalogolva, biciklizve vagy akár úszva is. A lényeg, hogy mindenki legalább 15 percet sportoljon. Ezt ráadásul a kedvenc pályáján, útvonalán, medencéjében teheti. A távok egyébként 1.5 2.5 5 7 10 és 21 km-esek lehetnek, vagy ha mondjuk zsákolsz akkor összesen legyen meg a 15 perc mozgás. Nem korlátozzuk a sport tevékenységed, csak sportolj az érmedért! – sorolja az alapítvány elnöke.

Mozogni, mozogni, mozogni!

A verseny regisztrációja október 1-jén indult és december 1-jén zárul. A megmérettetést bárki teljesítheti ebben az időintervallumban ehhez a mozgáson kívül még két dolgot kell tenni: befizetni a regisztrációs díjat, illetve a II. Légfuti facebook-eseményéhez  feltölteni egy képet, amivel igazolja a sporttevékenységet. Az érmet postai úton juttatják el a versenyzőkhöz, a beérkező nevezési díjakból pedig természetesen hátrányos helyzetű gyermekeknek segítene a Tündérkör Alapítvány.

További részletek a szervezet honlapján.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!