Ugrás a tartalomra

A legjobb komposztot keresik

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. szeptember 26. csütörtök 21:25
Komposztversenyt hirdetett az önkormányzat azok között a miskolciak között, akik az elmúlt években ingyenes komposztkeretet kaptak a HungAIRy Life Program jóvoltából.
Komposztkeret osztás a városházán. Fotó: Juhász Ákos

Ahogy arról az akciók során rendre beszámoltunk, a program részeként a városban 2020-tól mostanáig több mint ezerhétszáz komposztáláshoz legyártott fakeretet osztottak ki annak érdekében, hogy a zöld hulladék megfelelően hasznosuljon, ne a kukákban végezze az értékes nyersanyag és nem is a levegőben mérgező füstként. A komposztált növényi hulladék nem csak a föld tápanyagutánpótlását biztosíthatja, hanem a levegő tisztaságát is, nem beszélve arról, hogy a helyben újrahasznosított anyagnak nincsen szállítási költsége, az elszállítás nem jár kipufogógázzal, és még a műtrágya költsége is megtakarítható. Egyszóval, a komposztálás valóban a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet szolgálja. 

Ezek a célok vezették a HungAIRy Life Programba belefogó önkormányzatot is, amely a helyben legyártott komposztkeretekkel nagy segítséget nyújtott a kerttel rendelkező miskolciaknak, a fenntartható kert kialakításában. A komposzt verseny meghirdetése egy újabb lépcsőfok. A szervezők most arra lesznek kíváncsiak, hogy mennyire jó minőségűek az előállított komposztok. 

Fotó: Mocsári László

Farkas Emese ökomenedzser, a Polgármesteri Hivatal Ökomenedzser Irodájának munkatársa elmondta, a program indulásától mostanáig már több mint ezerhétszáz ingyenes keretet osztottak ki miskolci kertes ingatlanok lakóinak. Az ingyenes ajándék átvételének feltétele volt egy oktatáson történő részvétel, ahol szakemberektől hallhatták a tulajdonosok, hogyan kell megfelelően komposztálni. A jó minőségű komposzt hatalmas segítséget jelent a kertészkedés során. A szerves hulladékokból idővel zöldtrágya keletkezik, ami nagyszerű tápanyagforrás lehet. 

- Elsősorban a kerti zöldhulladék elégetését szerettük volna kiváltani – ami egyébként tilos a városban – azzal, hogy rávesszük az embereket a komposztálásra, ami a zöldhulladék kezelésének egy környezetbarát és fenntartható módja. A négy év alatt kiosztott ezerhétszáz keret felhasználását szúrópróbaszerűen ellenőrizzük is,  komposztáló tanácsadó kollégánk segítségével. Ő megnézi, hogy szakszerűen történik-e a komposztálás és tanácsokkal segíti a tulajdonosokat. Az a tapasztalatunk, hogy jól komposztálnak azok, akik jelentkeztek az ingyenes komposztkeretekért – ismertette az ökomenedzser. 

Felhívta a figyelmet, hogy szeptember végén, október elején egy versennyel is szeretnék motiválni a komposztálókat, amelynek lényege, hogy a már érett komposztból bekérnek úgy egy fél kilónyit, azt megfelelő edénybe teszik, és zsázsa magokkal beültetik. A zsázsa egy gyorsan kicsírázó és növekvő növény, amelynek fejlődését egy hét után megnézik. Akinek a komposztjában a leszebben fejlődtek, az lesz a verseny győztese. 

A versenyfelhívás szerint, a 2024. évi Komposztünnep alkalmából egy különleges megmérettetésre várják a komposztáló miskolciakat. A szervezők „Kié a legjobb komposzt?” címmel, komposztminta-versenyt hirdettek, amelyre minden programban eddig résztvevő jelentkezhet az alábbi módon. 

Jeligével ellátott zacskóban, egy - a pályázó nevét, elérhetőségét, valamint a komposztálás helyszínét tartalmazó – lezárt borítékkal együtt le kell adni a Polgármesteri Hivatalban (3525 Miskolc, Városház tér 8.) működő Ökomenedzser Irodában nagyjából fél kilogramm saját előállítású, érett komposztot. 
A beérkezett komposztmintákba, ahogyan Farkas Emese elmondta, gyorsan csírázó zsázsamagot vetnek, és azonos körülmények biztosítása mellett azt vizsgálják, hogy néhány nap elteltével melyik mintában fejlődnek majd ki a legszebben a csíranövények. A magokat ugyanabban az időpontban vetik el, így minden komposztminta esetében azonos idő áll rendelkezésre a magok csírázásához.

A komposztminták beadására szeptember 30. hétfő 8.00 óra és október 1. kedd 16.00 óra között van csak lehetőség. A nyerteseket telefonon vagy e-mailen értesítik, legkésőbb október 9-ig. 
Díjazás: az első három legjobb minőségű komposzt tulajdonosa magaságyásnak alkalmas komposztkeretet kap jutalmul. A díjak átadása a Komposztünnep napján, október 10-én 13.00 órakor lesz a Városház téren. A komposztminta leadásakor minden résztvevő egy fatollat kap ajándékba.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!