Ugrás a tartalomra

A legnagyobb európai űrprogramban dolgozik a miskolci cég

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. augusztus 13. csütörtök 15:30
Az Európai Űrügynökség (ESA) legnagyobb missziójában vesz részt a miskolci Admatis Kft. Felkérésre egy év alatt gyártottak alkatrészeket a Juice műholdhoz, ami 2022-ben indul majd útjára a Jupiterhez. Ezt mutatták be Veres Pál polgármesternek, Csöbör Katalin országgyűlési képviselőnek és a sajtón keresztül a miskolciaknak.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

Miskolcon van olyan cég, ami képes űrkutatással foglalkozni – mondta Veres Pál polgármester. – Ez jól mutatja az általunk elképzelt gazdaságfejlesztési irányt: idehozni vagy meghonosítani olyan világszínvonalú termékek előállítását nagy hozzáadott szellemi értékkel, amelyek kitörést jelenthetnek a városnak. Ez a cég jó példa Miskolc sokoldalúságára és a gazdasági szereplők kiemelkedő szakmai tudására. Büszkék vagyunk az Admatis Kft.-re, ami másokkal együtt városunk jó hírnevét viszi világszerte. Általuk Miskolc felkerült az űrkutatással foglalkozó városok tudományos térképre. Azt gondolom, hogy jó szakemberekkel és kitartással kiváló eredményeket lehet elérni – mondta a polgármester, aki mind a mai napig szívesen emlékszik vissza gyerekkorának csillagászati szakkörére.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő elmondta, a kormány kiemelt figyelmet és támogatást biztosít a versenyképességi alapból az űriparnak. – A kormány feltett szándéka, hogy a koronavírus okozta gazdasági válságból az ország győztesen kerüljön ki. Bízom abban, hogy a Miskolci Egyetem lesz az űrkutatás és az azt szolgáló mérnökképzés központja. A jövő iparágának, az űripar hazai megszületésének vagyunk tanúi, ezzel Miskolcon a következő években szintet ugrik a fejlődés – fogalmazott a politikus, aki felemlegette az űrkutatás legnagyobb magyarjait, például Kármánt, Bayt és Farkas Bertalant is.

A feladatról Bárczy Tamás, az Admatis Kft. ügyvezetője és Koczák Péter projektmenedzser számolt be.

Az ESA 2012-ben döntött a Jupiter és jeges holdjainak kutatására induló JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) űrszonda megvalósításáról. A jelenlegi tervek szerint a JUICE Dél-Amerikából indul 2022-ben, és 2030-ban érkezik meg a Jupiterhez, ahol legalább három évig végez majd méréseket. Az űreszköz először a Jupiter körüli pályáról vizsgálja a bolygó légkörét, magnetoszféráját, vékony gyűrűit és holdjait. Ezt követően – illetve az Europa és a Callisto holdak vizsgálata után – a Naprendszer legnagyobb holdja, a Ganymedes körüli pályára áll, ahol több hónapot töltve egyre alacsonyabb pályáról fogja vizsgálni a jeges óriásholdat. A Ganymedes és az Europa holdak felszíni jégrétege alatt vízóceánok találhatók, amelyekben az élet kialakulásának feltételei is adottak lehetnek. A küldetés során először kerülhet sor ezek vizsgálatára a Jupiter rendszerében.

A projekt az ESA számára is különleges kihívást jelent technikai szempontból. Rendkívül erős sugárzási környezetben kell működnie az összes műszernek sok éven keresztül, valamint a termikus hatások is különösen nagy terhelést jelentenek az összes alkatrészre.

Először valamennyi részegység külön-külön kerül tesztek alá, majd az interface felületek kölcsönhatásainak a vizsgálata következik. Ezt követi a több ezer elem összeépítése, végül az összeépített szerkezet együttes vizsgálata.

Az eredeti tervekhez képest a JUICE PEP-NU egy pótlólagosan tervezett, analizált, elkészített többrétegű fóliából készített belső-külső ADMATIS „kabátot” kap. Ez volt az ADMATIS egyik feladata. A „kabát” MLI (Multi Layer Insulation) anyagból készült, magát az anyagot az ADMATIS tervezte és kivitelezte. Az MLI technológia igazi high-tech.

Az ADMATIS részvételét a JUICE programban az ESA és a Külgazdasági- és Külügyminisztérium támogatta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!