Ugrás a tartalomra

A „legvallástalanabb lengyel vallásfilm” a CineFesten

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. szeptember 13. kedd 11:00
Most már hagyományosnak mondható, hogy lengyel filmbemutatót tartanak a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. Idén a rendező is elkísérte alkotását, a vetítést pedig közönségtalálkozó követte – a program így egyszerre kedvezett a filmek szerelmeseinek és a miskolci lengyel közösség tagjainak, barátainak.

A címben idézett jelzőt Witold Ludwig lengyel rendező, A koldus és a madame című film alkotója emlegette fel hétfőn késő délután a CineFesten. Elmesélte, hogy hazájában így írták körül a művét, amely Adam Chmielowski festőművész különleges sorsát mutatja be.

Minden közönségtalálkozó nagy élménye, hogy egyedi, belsős információkhoz juthatunk. A rendező ezúttal egyebek mellett úgy segítette a film megértését, hogy történelmi hátteret biztosított A koldus és a madame-hoz.

Witold Ludwig. | Fotók: Horváth Csongor

Arra is kitért, hogy a főszereplő történelmi személy példakép volt a későbbi II. János Pál pápa számára, életük pedig bizonyos szempontból párhuzamba állítható: mindketten művészként indultak, hogy aztán a hit embereivé váljanak, ráadásul nagy történelmi korszakokat éltek át.

Az ilyen és hasonló háttérinformációk mindig különlegessé teszik a befogadó élményét, arról nem is beszélve, hogy maga a lengyel filmgyártás évről évre kiemelkedő alkotásokat produkál, amelyek közül néhány kizárólag ennek a tematikus programnak köszönhetően juthat el Magyarországra.

Bíró Tibor, a CineFest fesztiváligazgatója megosztotta, hogy a miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattal szoros kapcsolatot ápol a fesztivál, ennek eredményeként külön lengyel filmnapokat is szoktak szervezni.

„A környező országok filmjei közül nagyon keveset forgalmaznak Magyarországon. Lengyelország egy nagy ország, ahol jelentős filmek készülnek és nagyon népszerű a mozi. Filmművészetük fontos, ma is aktív alakokkal büszkélkedhet” – magyarázta a fesztiváligazgató, hogy miért szervezik meg a lengyel tematikus programot és mutatnak be hasonló ritkaságokat.

Azonban egy másik szempontból is érdemes rápillantani a lengyel filmbemutatóra, hiszen Miskolcon él egy Lengyelországhoz kötődő közösség, amelynek tagjai számára nemzetiségi szempontból is kiemelkedő eseményről van szó.

A miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Szabó Mónika elmondta, „a lengyel nemzetiségnek nagyon sokat jelent, hogy nem csak a mi közösségünk, de a miskolciak és az ide látogató vendégek is megismerkedhetnek a lengyel kultúrával a filmeken keresztül”.

Úgy tűnik, a CineFest vendégei nyitottak voltak erre, hiszen egy teltházas terem közönsége számára vált egyértelművé az est végére, ki a koldus és ki a madame Witold Ludwig filmjében.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!