Ugrás a tartalomra

Legyen a legtisztább hegység a Bükk!

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2020. február 03. hétfő 16:04
„Varázsoljuk az ország legtisztább hegységévé a Bükköt!” – vallja Serbán Zsolt, bükktisztasági nagykövet, aki 2018 decemberétől szervez a szombatihoz hasonló bükki szemétszedést. Február 8-án a Bükki Kéktúra vonalának egy szakaszát veszik górcső alá az önkéntesek.
Forrás: tisztasaginagykovet.hu

A Bükki Kéktúra a perecesi buszvégállomástól indul, aminek a közel 300 méteres szakaszát tervezik megtisztítani február 8-án Serbán Zsolt tisztasági nagykövet és önkéntesei. A tisztítótúra előzetes tervei alapján hozzávetőlegesen 1 köbméter szemetet fognak bezsákolni a mintegy 300 méteres bükki szakaszon, amit a végállomáshoz levisznek majd, és onnan autóval elszállítanak a megfelelő helyre.

Forrás: tisztasaginagykovet.hu

– 22 éve túrázok, így nagyjából látom, hol szemetes a Bükk, illetve kapom a füleseket a túratársaktól is, hogy hová érdemes szemétszedést szervezni – tudtuk meg Serbán Zsolt szervezőtől. Mint mondta, minden szemétszedés előtt ő bejárja a terepet, és felméri, mire van szükség, illetve azt, mennyi szeméttel kell számolniuk.

Forrás: tisztasaginagykovet.hu

Mi kell a Bükki Kék tisztításhoz?

– Kesztyű, munkáskesztyűt, 100-110 literes erősebb anyagú szemeteszsákok, és túrabakancs – sorolta a szemétszedéshez szüksége kellékeket.

Mint megtudtuk, sajnos mindenhol újratermelődik a szemét, de nem mindenhol ugyanolyan ütemben. „A Mexikó-völgy például klasszikusan olyan hely, ahol nagyon gyorsan szemetes lesz minden, de sajnos máshol is újra megjelenik a szemét, idővel.”

Forrás: tisztasaginagykovet.hu

A háztartásban fellelhető hulladékon felül mindenhol találnak autógumikat is, takarófóliát és WC-csészét is. De – mint mondta – különlegességek is akadnak mindig, mint például TV, autó hátsó ülése, lökhárító, vagy ágymatrac.

A Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesület keretein belül valósul meg a szemétszedés, aminek folytatását február 22-ére tervezik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!