Ugrás a tartalomra

Lehet oroszlánod, fogadj örökbe!

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 17. vasárnap 09:18
Az állatok örökbefogadása persze csak jelképes a Miskolci Állatkertben, nem vihetjük haza az oroszlánt vagy a többi vadat, de azért az erre vállalkozók egy éven át mégis csak a virtuális gazdái lehetnek a kiszemelt kedvencnek, és erről még egy oklevél is tanúskodik.

Hazánkban is elterjedt módja az állatkert lakóinak támogatására az örökbefogadás, amely a Miskolci Állatkertben is évek óta népszerű támogatási mód. Állatbarátok, óvodai csoportok, iskolai osztályok, gyerekek, felnőttek és cégek is támogatják ezen a módon az állatokat. Évről évre többen élnek ezzel a lehetőséggel, sőt az is előfordul, hogy ajándékként ezt kapja szülinapra az állatbarát gyermek.

„Minden állatunk örökbefogadható, és egy állatnak több nevelőszülője is lehet. Az örökbefogadás egy évre szól, de bármikor meghosszabbítható” – tájékoztatott Drapcsikné Farkas Zsuzsanna az állatkert zoopedagógusa, aki kezeli az örökbefogadási ügyeket is. Hangsúlyozta, az örökbefogadás jelképes, a vadállatok az állatkertben maradnak a saját otthonukban, ahol továbbra is szakszerű ellátást kapnak.

Az örökbefogadó – a támogatás összegétől függően – névre szóló oklevelet kap az örökbe fogadott állat fényképével, és a neve felkerül az állatkert honlapjára, avagy a nevét feltüntetik az állatkert támogatói falán, valamint támogatói táblát helyeznek el az örökbefogadott állat kifutójánál. Az örökbefogadás minimális összege 5 ezer forint, 30 ezer fölött jár cserébe minden felsorolt dolog az oklevéltől a kifutónál lévő tábláig. Az összeg befizetése egyéves örökbefogadási tagságra jogosít, ami meghosszabbítható. Fontos, hogy nem jár kizárólagossággal, egy állatot többen is támogathatnak – tudtuk meg a zoopedagógustól.

„Népszerű lett az örökbefogadás, évente már átlagosan több mint nyolcvan támogatói megállapodást kötünk. Véleményem szerint azért vonzó az embereknek, köztük a gyerekeknek, mert ezzel is egy kicsit közelebb szeretnének kerülni ezekhez a különleges állatokhoz. Mivel a legtöbbjüket nem lehet megsimogatni, bemenni hozzájuk, úgy érezhetik, hogy ezzel mégis részesei lettek a kedvenc állatuk életének” – vélekedik a szakember, aki arra is felhívta a figyelmünket, hogy kezd divatba jönni az, hogy az örökbefogadással valamilyen alkalomból lepik meg az örökbefogadót. Ez lehet akár születésnap vagy ballagás is, amikor nem pénzt – vagy nem csak azt – adnak a rokonok, hanem valamilyen támogatási formát keresnek, amellyel egyben jótékonykodnak is. Így maga a fontos ügy vagy állat támogatásának a jó érzése válik ajándékká.

Tekintettel arra, hogy már egy kisebb, jelképesnek mondható befizetéssel is lehetünk örökbefogadók, egyértelmű, hogy ezt a lehetőséget az állatkert nem csak anyagi megfontolások miatt biztosítja. Ezt a vélekedésünket Zsuzsanna is megerősítette, aki szerint természetesen minden forintra szükség van, és az örökbefogadásokból is jelentősen tudnak javítani az állatok körülményein, de legalább ilyen fontos az is, hogy ez által az emberek szorosabban kapcsolódnak az állatkerthez, elkötelezettebbek lesznek az állatok iránt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!