Ugrás a tartalomra

Leszerelik a nem használt antennákat az Avasi kilátóról

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. április 17. szombat 12:21
A munkálatoknak köszönhetően karcsúbb lett a létesítmény tetején található óriás tű.
A baloldali kép január 8-án, a jobboldali pedig április 16-án készült. Jól látható az antennák mennyiségének és helyének a változása. Fotó: Mocsári László és Juhász Ákos

A figyelmesebbek már kiszúrhatták, másképpen fest az Avasi kilátó most, mint néhány hete. A tévétorony teteje most jóval karcsúbbnak tűnik, mint korábban. Nemcsak tűnik – tudtuk meg Miskolc főépítészétől – a presszó feletti, úgynevezett tűn található antennaerdő alaposan megfogyatkozott: az elmúlt hetekben rengeteg régi, már nem használt antennát és az azokat tartó szerkezeti elemet szerelt le onnan az Antenna Hungária.

- A munkák elvégzésére a kilátó közelgő felújításának részeként a közelmúltban a város, egészen pontosan a Holding kérte meg a céget, ami több érintett mobilszolgáltatóval egyetemben megkezdte a munkálatokat – mondta el érdeklődésünkre Szunyogh László.
Ahogyan látszik is, március vége óta serényen dolgoztak a szakemberek. Eddig több, úgynevezett távközlési erkélyt is lebontottak a tévétoronyról, olyanokat, melyek többségében már évek óta nem használt antennákat tartottak.

Más antennákat pedig arrébb helyeztek annak érdekében, hogy azok a bizonyos „erkélyek” elbonthatóak legyenek. A főépítész elmondta még, hogy a jelenleg is zajló munkálatoknak több oka van.

- Fontos cél az, hogy csökkentsük a torony statikai terhelését, mint ahogyan az is, hogy az antennaerdőt - amennyire csak lehet - eltüntessük, és a létesítmény a felújítás után a lehető legjobban hasonlítson ahhoz, ahogy Hofer Miklós és Vörös György megálmodták – részletezi Szunyogh László, aki emlékeztet, ez utóbbi célt egyébként a rekonstrukció terveit elkészítő Viszlai József Ybl Miklós-díjas építész is megfogalmazta korábban.

Az antennák leszerelése egyébként várhatóan nem sokakat fog felzaklatni: az Avasi kilátó felújításáról szóló hírek alatt rengetegen szorgalmazták, hogy a munkálatok után a jelenleginél lényegesen kevesebb antenna legyen a létesítményen, mert azok csak elcsúnyítják a Miskolc egyik jelképének számító épületet.

Bár ez most megvalósulni látszik, az Antenna Hungária szakemberei a minap.hu érdeklődésére azért arra is felhívták a figyelmet: a kilátó alapfunkciója - ahogyan a cikkben is jeleztük - tévé- és adótorony, ahonnan közcélú TV- és rádióadások sugárzása történik. A most zajló munkálatokkal nem sérül ezek minősége, illetve az Avasi kilátón a felújítást követően maradnak antennák, hiszen az adótorony-funkciója nem szűnik meg.

Az Avasi kilátót 1963. augusztus 20-án avatták fel, az épület állaga az elmúlt közel hat évtizedben folyamatosan romlott. Utoljára 2010-ben végeztek rajta baleset-mentesítő és állagmegóvó munkálatokat, a presszó pedig hosszú évek után 2017 óta volt csak nyitva. A létesítmény felújítását régóta tervezték, az előző városvezetés idején megújítására több terv is született. A várva várt rekonstrukció a tervek szerint rövidesen megkezdődhet, a munkálatokra mintegy 530 millió forintos pályázati pénz áll rendelkezésre.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!