Ugrás a tartalomra

A levegő szennyezettsége is segítheti a vírust

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. november 16. hétfő 12:52
A héten érkező markánsabb front lehet a megoldás a helyzetre.

A légminőséget mérő és arról tájékoztatást adó legszennyezes.hu portál adatai szerint Miskolcon jelenleg kedvezőtlen a levegő. Ez a – szmogtérképen sárgával jelölt – besorolás annyit tesz: hosszútávon már bizonyítottan káros egészséghatásokat okoz a szennyezettség.

Forrás: legszennyezes.hu

A levegőben megtalálható káros anyagok között – a hétfő délelőtti adatok szerint – a nitrogén-oxidok okozzák a fő problémát. Ilyenkor a szervezet fokozott mértékben van kitéve a légúti megbetegedéseknek. Ha ehhez vesszük a jelenlegi borongós, ködös, nedves időjárást, felmerül a kérdés: kedveznek ezek a feltételek a koronavírus terjedésének? A meteorológiai viszonyok még inkább elősegítik a fertőzést?

Forrás: legszennyezes.hu


Az általunk megkérdezett háziorvosok szerint a válasz: igen. A kórokozó a folyadékcseppekhez és a levegőben lévő szennyező részecskékhez tapadva ilyenkor nagyobb távolságra jut el. Miskolcon a levegő minősége jelenleg problémás. A szakemberek tanácsolják, kerülni kell a szabadlevegőn való tartózkodást, továbbá fontos, hogy mindenki tartsa be a kötelező szabadtéri maszkviselésről múlt csütörtökön hozott szabályt is.

n/a
Miskolci ködfürdő, forrás: Miskolc TV

Jól érzik magukat

A fűtési szezon beindulása után rendszerint nő a légszennyezettség Miskolcon, ami a szervezet védekezőképességét is gyengítheti.
- Ha ködös és szennyezett a levegő, akkor az a felnőtteknek is nagyon rossz, a gyerekeknek – főleg a kicsiknek – pedig különösen – mondta el szakvéleményét dr. Illés Jolán háziorvos a Miskolc TV érdeklődésére. - A rossz levegő még az egészséges embereknél is okozhat köhögést, szemkönnyezést, valamint felsőlégúti panaszokat, emellett a meglévő tünetek súlyosbodhatnak, de a légszennyezettség a vírusok terjedését is segíti. 

Dr. Kázár Ágnes háziorvos is úgy véli, hogy a jelenlegi meteorológiai viszonyoknak köszönhetően felerősödhet a koronavírus-járvány is. 
- Sokkal jobban érzik magukat a vírusok, és a virulenciájuk, az életképességük fokozódásával több embert fertőzhetnek meg. Óvakodnunk kell attól, hogy túlzottan sokat tartózkodjunk, fizikai munkát végezzünk kint a természetben.
A helyzet azonban nem kilátástalan. Míg múlt pénteken problémás volt a levegőminőség a városban, addig hétfőn már egy szinttel csökkent a besorolás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ezen a héten egy markánsabb front érkezik csapadékkal: remélhetőleg ez fogja kimosni a szennyezőanyagok egy részét a levegőből.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!