Ugrás a tartalomra

Lillafüreden a legfinomabb a medve talpa – A miskolci konyhaművészet csillagai (16. rész)

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. június 22. szombat 14:29
Miskolcon – a jégkorongosainknak hála – már megtanultuk, hogy „a medve nem játék”, mára pedig már az is bebizonyosodott, hogy a medvetalp a legfinomabb kirándulós étel e vidéken.
Fotók: Juhász Ákos

Lillafüred lombkoronái alatt, a kisvasút megállójától kétszáz méterre, a lángosos büfésor alatt, a lépcsősor kanyarulatában van egy hely, ahol olyan étellel találkozhatunk, amilyet ezelőtt még biztos, hogy nem kóstoltunk. Hogy miért vagyok ebben ennyire biztos? Mert a medvetalp egy olyan étel, amit Szabó Péter, a Medvetalp Bistro tulajdonosa talált ki.

– 5 évig óceánjárón dolgoztam, így megismerkedhettem rengeteg konyha ízlésvilágával. Ázsiában és Dél-Amerikában is ettem hasonló ételt, mint a mi medvetalpunk, de teljesen más töltelékkel és tésztával, vagyis igazából csak annyiban volt hasonló, hogy tésztába töltöttek valamit, amit megsütötték valahogy – mondja nevetve a Medvetalp Bistro tulajdonosa. Mint kifejtette, ennek – a látott ételnek – minden részét átváltoztatta, mert a bő zsírban, olajban sütést teljesen elítéli, és szeretné teljesen ki is rekeszteni az életéből. „Élelmiszermérnökként alá is tudom támasztani, hogy mennyire egészségtelen.” Szóval, az étel ötletét egy kicsit innen és egy kicsit onnan szedtük, de tulajdonképpen átalakítottuk, vagyis ezt mi találtuk ki – mondja.

– Itt, amíg a szülők eszegetnek, addig a gyerekek pancsolhatnak, játszhatnak, szaladgálhatnak – valójában olyan, mintha a saját kertjében ebédelne az ember – részletezi.

Mindent próbálnak saját maguk elkészíteni (és itt nem csupán a medvetalpról van szó): magához a faház elkészítéséhez természetesen szükség volt szakemberre, de ezen kívül a padokat, az asztalokat, a faház borítását, mind Szabó Péter és családja készítette el. – A limonádéhoz a szörpöt is én készítem, és a medvetalp tésztáját is, amit egy általunk kifejlesztett speciális lisztkeverékből gyúrunk. Van benne teljes kiőrlésű liszt, zabkorpa, szezámmag, chiamag, lenmag, napraforgómag, tökmag, rétes liszt és fehér liszt. Azért nem lehet teljesen elhagyni a fehér lisztet, mert ami teljes kiőrlésű lisztből készül csak, mindig egy kicsit száraz, egy kicsit kemény, másabb az íze, így nem mindenkinek ízlik – árulja el nekünk a medvetalp tésztájának összetevőit.

Mi is akkor a medvetalp?

A medvetalpakat igyekszünk a szezonhoz is igazítani, de vannak állandó medvetalpaink – mondja a tulajdonos. A két legkedveltebb a Grizzly és a Mosómedve, amit mi is megkóstoltunk.

A Grizzlyben érlelt tarja lapul, amit szintén a Szabó család készít. – Mustárral, borssal, olajban pácoljuk közel egy hétig a tarját, majd megsütjük, ebből szeletkéket vágunk – részletezi. Ezeket a tarja szeletkéket savanyú káposztával, csemege uborkával, és érlelt sonkával együtt beletöltik a tésztába, amit gondos hajtogatás után kontakt grillben megsütnek. A sonka illata és íze teljesen átjárja a tésztát, amihez a savanyú káposzta tökéletes kombináció.

És most jön az én személyes kedvencem, a Mosómedve. Ennek a macinak a talpa kakukkfüves kefirben pácolt és sült csirkemellel van töltve, amit olaszos raguval fejeltek meg. Ez az olaszos ragu cukkinis, zelleres, gombás, picit oreganos könnyedebb ragut takar, amit gorgonzola sajttal tovább ízesítenek. Nem is tudom, mihez hasonlítani az ízét! Az oreganos gomba, a kefires csirkemell és a gorgonzola sajt, ahogy összeérik és összeolvad a kontakt grillben, fantasztikus ízvilágot jelenít meg előttünk. És mindehhez jön még egy kis tejfölös, friss korianderes mártogatós (ami minden medvetalp mellé jár), és egy csipet saláta. Ezt elfogyasztani a madárcsicsergős, bodzabokros, nyugalom szigetén – mindent megér.

– Sokszor mondják a vendégek, hogy nagy adagot adunk – mondja mosolyogva Szabó Péter. Ennek két oka van – folytatja –, egyrészt szerintem szörnyű érzés étteremből éhesen hazamenni, másrészt, mivel Lillafüred egy kirándulóhely, így ide mindenki sétálni, kirándulni jön. Ha eszik nálunk egy medvetalpat, négy szeletet kap, ebből hárommal jól lakik, egyet pedig alufóliában akár zsebre is tehet és a kirándulás végén elfogyaszthat – emeli ki.

A medvetalpakon kívül van itt még sütemény, tartalmas leves, saláta, és idéntől burrito, valamint óriás palacsinta is.

Megtudtuk azt is, tervben van egy kerékpárszervíz pont is, ami nyitvatartási időn kívül is elérhető lenne. Szeretnének később majd koncerthelyszínként is funkcionálni, sőt idén már el is kezdték ezt: vasárnap mindig van valami kis élő zene.

Juhász Ákos képgalériája!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!