Ugrás a tartalomra

LMP: Nem hagyjuk, hogy Magyarország akkumulátorgyarmat legyen! 

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. február 23. csütörtök 16:12
Az LMP Miskolcon is benyújtja az akkumulátorgyárak telepítésére vonatkozó önkormányzati határozati javaslatát – jelentette be Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és Révész Péter, a zöld párt helyi önkormányzati képviselője csütörtökön. 
Fotók: Juhász Ákos

Első sajtótájékoztatóját tartotta az LMP színeiben Révész Péter. Mint arról korábban beszámoltunk, az önkormányzati képviselő egy hete jelentett be, hogy a Jobbikot elhagyva ezentúl az LMP politikusaként tevékenykedik. Schmuck Erzsébettel, a párt társelnökével az akkumulátorgyárak telepítésének szabályozásáról beszélt csütörtökön a Szent István téren.  
 
„Nem fogjuk hagyni, hogy Magyarország akkumulátor nagyhatalom és akkumulátorgyarmat legyen. Az akkumulátorgyártás rendkívül víz- és energiafaló, hatalmas területi igényű ágazat. Az éghajlatváltozás időszakában élünk, ami rettentően gyorsul. Magyarországon jelentős aszályos időszakok vannak már most is, ez pedig komoly problémákat okoz a mezőgazdaságban is” – jelentette ki Schmuck Erzsébet.  
 
Az LMP társelnöke felidézte, évértékelőjében Orbán Viktor néhány nappal ezelőtt arról beszélt, hogy a kormány tervei között szerepel a keleti országrész felvirágoztatása azáltal, hogy a Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen háromszögben ipari parkokat alakítanak ki.  

- Ez előrevetíti azt a veszélyt, hogy Miskolcon is új akkumulátorgyárak, vagy akkumulátorgyártáshoz kötődő alkatrészgyártás kezdődik. Meggyőződésünk az, hogy a helyi emberek akarata nélkül ne lehessen új akkumulátorgyárakat építeni – hangsúlyozta a politikus. Emlékeztetett, Debrecenben épp tegnap utasítottak el több, a kínai akkumulátorgyár ellen kezdeményezett helyi népszavazást. 

Az LMP néhány héttel ezelőtt kezdeményezett országos népszavazást és kezdett aláírásgyűjtésbe annak érdekében, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzájárul. Az ügyben a Nemzeti Választási Iroda még nem hozott döntést. 
 
- Addig is, amíg az országos népszavazási kérdésről döntenek, önkormányzati határozati javaslatokat nyújtunk be. Szombathelyen az önkormányzat már döntött is arról, hogy a településen nem lehet úgy akkumulátorgyárat építeni, hogy az emberek ne járuljanak hozzá – ismertette Schmuck Erzsébet.  
 
Hasonlóan más városokhoz, az LMP Miskolcon is aláírásgyűjtésbe kezdett, és tervük szerint hamarosan itt is benyújtják azt az önkormányzati határozati javaslatot, ami szabályozná, hogy az emberek megkérdezése nélkül környezetromboló beruházások ne létesülhessenek. 

- Miskolc környezetében is vannak olyan létesítmények, amelyek nagy mértékben szennyezik élővizeinket és levegőnket. A szennyezés nem áll meg sem ország-, sem városhatáron belül. Ezért kell összefognunk és fellépnünk annak érdekében, hogy ezeket a cégeket rábírjuk arra, hogy az extraprofit helyett elsősorban a környezetvédelemmel foglalkozzanak. A tisztább, élhetőbb jövő szebb és zöldebb jövő – hangsúlyozta Révész Péter.  

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!