Ugrás a tartalomra

Lőni nem lehet őket, becsapdázzák a vaddisznókat Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. január 11. szerda 16:11
Becslések szerint több százra rúghat a számuk, ládacsapdákkal fogják be őket.

Városszerte több helyről, a Görögszőlő utcából és Miskolctapolcáról is jelezték már helyiek, hogy vaddisznókat észleltek. Az állatok egyre bentebb merészkednek, és már nemcsak éjjel, hanem nappal is fel-feltűnnek kisebb-nagyobb csapatokban, elsősorban olyan helyeken, amiknek közelében erdős, bokros területek találhatók. Gondozott, ápolt telkeket túrnak fel, a drótkerítés sem akadály számukra, könnyedén átrágják magukat rajta Kiss Tibor elmondása szerint. Ő az a vadász, akivel szerződést kötött az önkormányzat, hogy koordinálja a belterületen megjelenő vaddisznók gyérítését, befogását.

Szerdán stábunk elkísérte, amikor Miskolctapolcán ellenőrizte a korábban kihelyezett ládacsapdát. A telek hosszan elnyúló udvara túrásokkal teli, a felázott talajban jól látható, hogy előttünk talán csak órákkal korábban járhatott erre néhány vaddisznó, a nyomok frissnek tűnnek. A városban további három ilyen csapdát raktak még ki, ezeket napi szinten ellenőrzik. A vadak befogását elmondása szerint ingyen végzik, lokálpatriótaként próbálnak a miskolciaknak segíteni.

Fotók: Mocsári László

Míg a vasszerkezet környékét vizslatjuk, kérdésünkre elmondja, lőfegyvert lakott területen belül csak az a vadász használhat vad kilövésére, akinek azt a városi rendőrkapitányság - előzetes kérelem után - engedélyezte. Ilyen belterületi fegyverhasználati engedélyt tavaly májustól nem adtak ki Miskolcon, ezért alkalmazzák a ládacsapdás módszert.

- Amíg engedélyezték a fegyverhasználatot, volt olyan év, hogy közel százötven vaddisznót lőttek ki a városban - mondja.

Rámutat azonban, hogy a vadászok számára óriási felelősséggel és kockázattal jár az éles lőszer használata lakott területen.

- Csak nagy körültekintéssel lehetne használni, maximálisan vigyázva a személy- és vagyonbiztonságra - húzza alá.

Viszont valamit tenni kell, hiszen becsléseik alapján több száz vaddisznó járhat a miskolci erdős-bokros területek közelében. A csapdázást a rendőrség nem tiltja, az a három vadásztársaság pedig, akikhez a város belterületi ingatlanjai tartoznak, engedélyezte. Zártkertes övezetekben egyébként az ő feladatuk a károk felmérése és a kárenyhítés - ha közterületen okoz kárt a vad, annak helyreállításáról pedig az önkormányzat gondoskodik a városháza sajtó- és kommunikációs osztályának tájékoztatása szerint.

Kiss Tibor vadász elmondása szerint az erdőkből szinte eltűntek a vaddisznók az afrikai sertéspestis pusztítása miatt, a belterületi állomány azonban jelentős: Miskolctapolca, Görögszőlő, Lyukóvölgy, Komlóstető érintett leginkább, de például az Avasi kilátónál is láttak már vonuló kondákat.

Figyelmeztetett ugyanakkor: ha lehet, minden vadállatot kerüljünk el, hozzájuk közeledni, megérinteni őket főleg tiltott. Ha vaddisznót látunk valahol, akkor tegyünk bejelentést vagy a Miskolci Önkormányzati Rendészetnél, az önkormányzatnál, vagy a rendőrségen. Amint Kiss Tiborék értesítést kapnak, kimennek a helyszínre, felmérik a terepet, és intézkednek a további lépésekről. Elárulta azt is, hogy terveik szerint ismét beadják majd a rendőrséghez a kérelmet az éleslőszer-használati engedélyre.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!