Ugrás a tartalomra

Lőrincz L. László Miskolcon: egy hős mindig tettrekész

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. december 03. szombat 11:00
Új könyvét dedikálta csütörtökön a Géniuszban hazánk egyik legsikeresebb írója, a ma már kalandregényeiről ismert Lőrincz L. László.
Mocsári László képgalériája

- Jó érzés a siker, nagyon kellemes, és egy jó visszajelzés arról, hogy szeretik az emberek, amit csinálok - mondta Lőrincz L. László, akinek Leslie L. Lawrence írói név alatt megjelent könyvei rendre benne vannak a TOP 10-es eladási listákban. A csütörtöki dedikálás is legalább 1 órát vett igénybe a 22 éves Géniusz Könyváruház születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen - többen voltak, akik korábban megjelent könyveire is aláírást, ajánlást kértek, és miközben bőszen kanyarította a betűket a szerző, addig olvasói hogyléte felől érdeklődtek, vagy a hőseiről, jövőbeli megjelenéseiről kérdezősködtek.

- Az írás olyan, mint egy házépítés: apró részletekből tevődik össze, hogy valami mitől lesz jó, mitől lesz sikeres - folytatja a dedikálás végére picit elfáradt, idén a 83. életévét betöltött író. - Először is kell egy jó téma, ami izgalmas és érdekli az embereket. Aztán az sem mindegy, hogy van megírva a könyv; érthető és élvezhető stílusban érdemes írni, hogy olvasmányos legyen a szöveg. Egy csipetnyi humor sem árt, aztán legyenek jó párbeszédek. A kalandregényekre nem jellemzőek a hosszú leírások; pergő, pattogó a stílus, izgalmas és jó szövegekkel teli. A főhős sem változott az évek során: mindig tettre késznek kell lennie, fizikálisan és szellemileg egyaránt.

Történeteinek helyszíne is nagyrészt állandó: legújabb könyvében, a Bolondok kolostorában is a Himalája hegycsúcsai közé kalauzolja olvasóit Lőrincz L. László.

- Nem akarok spojlerezni a történetből. Annyit azonban elárulhatok, hogy ezúttal is meg kell keresniük valamit a szereplőknek. De ebben a könyvben is megjelenik egy olyan dolog, ami szerintem komoly mozgatóereje a világnak: ez pedig a bosszú - mondta, hozzátéve: de nem is annyira a történet a fontos, hiszen például Rejtő Jenő könyveiben is az emlékezetes figurákat, a meseszövést szereti a legjobban; ezekre mindenki jól emlékszik, vélekedett.

Ugyanakkor kutatónak is vallja magát, akinek fontos az ismeretterjesztés.

- Bár ezek szépirodalmi művek, mégis fontosnak tartom, hogy legyen benne valami, amiből tanulni lehet. Könnyen emészthető ismereteket szeretnék közölni, ami mindenki számára érthetők - tette hozzá Lőrincz L. László, akinek a jövőre nézve vannak tervei. Úgy fogalmazott, "amíg megy a szekér, addig csapkodjuk a lovakat".

Legújabb, Bolondok kolostora című regényében a főhőst, Leslie L. Lawrence-t ismét csak Dzsumla kolostorában találjuk, Frankjoy felügyelő, Sullivan doktor és ezúttal Fisher rektor társaságában. Egy titokzatos tárgyat kell megkeresniük, hogy a segítségével végre rátaláljanak senor Salazar-Hightower elrejtett kincsére. Csakhogy rajtuk kívül másoknak is ez a szándéka, s a békés kolostorra mozgalmas napok köszöntenek: gyilkosság gyilkosságot követ, és hőseink is életveszélybe kerülnek. Vajon sikerül-e élve megúszniuk a kalandot?

A szilvásszentmártoni születésű Lőrincz L. László írói tevékenységét ifjúsági regények írásával kezdte, igazán népszerűvé azonban a nyolcvanas évek elejétől megjelenő tudományos-fantasztikus regényei, valamint a Galaktika folyóiratban megjelent sci-fi novellái tették.

Leslie L. Lawrence írói álnéven kiadott első munkája, a Sindzse szeme hozta meg számára az országos népszerűséget. E néven publikált, többségében keleti tárgyú kalandregényeiben ötvöződik a biztonsággal kezelt tudományos ismeretek és a kutatások során felhalmozott tapasztalatok ismeretterjesztő szándéka, valamint a fordulatos, izgalmas, kalandos cselekmény. E kettősség – a tudományos háttér és az élvezetes olvasmányosság – adja e művek igazi értékét.

Nagy szerepet játszanak kalandregényeiben az úgynevezett visszatérő alakok: a főhős Leslie L. Lawrence, a portugál Domingos de Carvalho építész, Robert McKinley amerikai politológus vagy John C. Lendvay kriminalisztikaprofesszor, esetleg a vatikáni misszionárius, Enrico Santarcangeli atya, vagy a bhutáni rendőrminiszter, Jondon láma.

A regények általában egzotikus helyszíneken játszódnak, ahol rejtélyes, megmagyarázhatatlan gyilkosságok történnek, melyeket a szereplők a történet elején természetfölötti jelenségekkel magyaráznak meg, majd a rejtélyek felfedése és a gyilkos(ok) elfogása a főhős révén valósul meg.

A szerző „munkájának része” és szenvedélye az utazás, a mai napig is lehetőség szerint regényeinek minden helyszínét felkeresi, hogy az adott országnak és az ott élő népek kultúrájának minél szemléletesebb leírását tudja adni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!