Ugrás a tartalomra

Lőrincz L. László Miskolcon: egy hős mindig tettrekész

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. december 03. szombat 11:00
Új könyvét dedikálta csütörtökön a Géniuszban hazánk egyik legsikeresebb írója, a ma már kalandregényeiről ismert Lőrincz L. László.
Mocsári László képgalériája

- Jó érzés a siker, nagyon kellemes, és egy jó visszajelzés arról, hogy szeretik az emberek, amit csinálok - mondta Lőrincz L. László, akinek Leslie L. Lawrence írói név alatt megjelent könyvei rendre benne vannak a TOP 10-es eladási listákban. A csütörtöki dedikálás is legalább 1 órát vett igénybe a 22 éves Géniusz Könyváruház születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen - többen voltak, akik korábban megjelent könyveire is aláírást, ajánlást kértek, és miközben bőszen kanyarította a betűket a szerző, addig olvasói hogyléte felől érdeklődtek, vagy a hőseiről, jövőbeli megjelenéseiről kérdezősködtek.

- Az írás olyan, mint egy házépítés: apró részletekből tevődik össze, hogy valami mitől lesz jó, mitől lesz sikeres - folytatja a dedikálás végére picit elfáradt, idén a 83. életévét betöltött író. - Először is kell egy jó téma, ami izgalmas és érdekli az embereket. Aztán az sem mindegy, hogy van megírva a könyv; érthető és élvezhető stílusban érdemes írni, hogy olvasmányos legyen a szöveg. Egy csipetnyi humor sem árt, aztán legyenek jó párbeszédek. A kalandregényekre nem jellemzőek a hosszú leírások; pergő, pattogó a stílus, izgalmas és jó szövegekkel teli. A főhős sem változott az évek során: mindig tettre késznek kell lennie, fizikálisan és szellemileg egyaránt.

Történeteinek helyszíne is nagyrészt állandó: legújabb könyvében, a Bolondok kolostorában is a Himalája hegycsúcsai közé kalauzolja olvasóit Lőrincz L. László.

- Nem akarok spojlerezni a történetből. Annyit azonban elárulhatok, hogy ezúttal is meg kell keresniük valamit a szereplőknek. De ebben a könyvben is megjelenik egy olyan dolog, ami szerintem komoly mozgatóereje a világnak: ez pedig a bosszú - mondta, hozzátéve: de nem is annyira a történet a fontos, hiszen például Rejtő Jenő könyveiben is az emlékezetes figurákat, a meseszövést szereti a legjobban; ezekre mindenki jól emlékszik, vélekedett.

Ugyanakkor kutatónak is vallja magát, akinek fontos az ismeretterjesztés.

- Bár ezek szépirodalmi művek, mégis fontosnak tartom, hogy legyen benne valami, amiből tanulni lehet. Könnyen emészthető ismereteket szeretnék közölni, ami mindenki számára érthetők - tette hozzá Lőrincz L. László, akinek a jövőre nézve vannak tervei. Úgy fogalmazott, "amíg megy a szekér, addig csapkodjuk a lovakat".

Legújabb, Bolondok kolostora című regényében a főhőst, Leslie L. Lawrence-t ismét csak Dzsumla kolostorában találjuk, Frankjoy felügyelő, Sullivan doktor és ezúttal Fisher rektor társaságában. Egy titokzatos tárgyat kell megkeresniük, hogy a segítségével végre rátaláljanak senor Salazar-Hightower elrejtett kincsére. Csakhogy rajtuk kívül másoknak is ez a szándéka, s a békés kolostorra mozgalmas napok köszöntenek: gyilkosság gyilkosságot követ, és hőseink is életveszélybe kerülnek. Vajon sikerül-e élve megúszniuk a kalandot?

A szilvásszentmártoni születésű Lőrincz L. László írói tevékenységét ifjúsági regények írásával kezdte, igazán népszerűvé azonban a nyolcvanas évek elejétől megjelenő tudományos-fantasztikus regényei, valamint a Galaktika folyóiratban megjelent sci-fi novellái tették.

Leslie L. Lawrence írói álnéven kiadott első munkája, a Sindzse szeme hozta meg számára az országos népszerűséget. E néven publikált, többségében keleti tárgyú kalandregényeiben ötvöződik a biztonsággal kezelt tudományos ismeretek és a kutatások során felhalmozott tapasztalatok ismeretterjesztő szándéka, valamint a fordulatos, izgalmas, kalandos cselekmény. E kettősség – a tudományos háttér és az élvezetes olvasmányosság – adja e művek igazi értékét.

Nagy szerepet játszanak kalandregényeiben az úgynevezett visszatérő alakok: a főhős Leslie L. Lawrence, a portugál Domingos de Carvalho építész, Robert McKinley amerikai politológus vagy John C. Lendvay kriminalisztikaprofesszor, esetleg a vatikáni misszionárius, Enrico Santarcangeli atya, vagy a bhutáni rendőrminiszter, Jondon láma.

A regények általában egzotikus helyszíneken játszódnak, ahol rejtélyes, megmagyarázhatatlan gyilkosságok történnek, melyeket a szereplők a történet elején természetfölötti jelenségekkel magyaráznak meg, majd a rejtélyek felfedése és a gyilkos(ok) elfogása a főhős révén valósul meg.

A szerző „munkájának része” és szenvedélye az utazás, a mai napig is lehetőség szerint regényeinek minden helyszínét felkeresi, hogy az adott országnak és az ott élő népek kultúrájának minél szemléletesebb leírását tudja adni.

További hírek

Olvasnivaló