Ugrás a tartalomra

A Luther-rózsa minden irányából Miskolcra gyűlnek az egyházkerület evangélikusai

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. május 17. péntek 17:44
A Találkozó Veled nap megágyazásaként három evangélikus témájú vándorkiállítás kapott helyet a polgármesteri hivatal aulájában.

Május 25-én rendezi meg az Északi Egyházkerületi Napot Miskolcon a Magyar Evangélikus Egyház. Egész nap programokkal várják majd az érdeklődőket. Az esemény mottója Nehémiás könyvét idézi: „…Kezdjük el az építést”. A lutheránusok számára jelentős rendezvény kísérő programjaként három vándorkiállítás érkezett Miskolcra. A tematikus roll upok különböző formában jelenítik meg az egyház múltját.

igen
A május 25-i nap programjai

A mi Sándorunk - Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című tárlat a fiatal költőt állítja középpontba, aki viszontagságos úton keresztül jutott el odáig, hogy születése után kétszáz évvel is az egyik legmeghatározóbb költője legyen irodalmunknak. 

Az Evangélikus 11 elnevezésű kiállítás egy parádés ötletet vált gólra: focicsapatként mutatja be a magyar történelem ismert lutheránusait. A CsK posztját természetesen Kossuth Lajos tölti be, de Balassi Bálintot táncos lábú csatárként láthatjuk, Berzsenyi Dániel pedig passzióból osztogatja passzait.

Osztie Tobor képei

Az Ágas-bogas múlt – Családtörténeti kiállítás roll upjai pedig nyíregyházi evangélikus családokról mesélnek.

- Ahogy arról az esemény választott mottója is beszél, lényeges, hogy ne a rombolás, hanem az építés kerüljön előtérbe – hangsúlyozta a vándorkiállítások helyi megnyitóján Fabiny Tamás püspök. -  A mai Európában, amikor gyakran vagyunk a rombolás tanúi, és amikor fegyveres merényletre is sor kerül, nagyon fontos az szeretetteljes, békítő és irgalmasságot megtestesítő szolgálata. Az aulában berendezett kiállítás ezt a barátságos egyházat szeretné bemutatni – fogalmazott Fabiny Tamás.

Veres Pál polgármester azt hangsúlyozta, egy város ereje leginkább a közösségeiben mutatkozik meg.

- Kiemelkedően fontosnak tartom a vallási felekezeteket, amelyek szilárd alapokon nyugvó gondolatiság mentén végzik tevékenységüket. Örülök annak, hogy a városháza nyitott kapui lehetőséget biztosítanak a hasonló programoknak – mondta a polgármester, aki szerint a sokszor hidegnek és személytelennek tartott hivatal is emberivé válhat ezáltal az emberek szemében.

- Bízom abban, hogy a városháza aulájában közel van most hozzánk az Úr, hiszen az itt nyíló kiállítás tárlatai olyan üzeneteket hordoznak, amire különösen nagy szükség van a mai zűrzavaros világban – értékelt Veres Pál.

Olvasnivaló