Ugrás a tartalomra

Magas színvonalú oktatás nélkül nincs gazdasági fejlődés sem

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. január 16. csütörtök 15:49
Északkelet-Magyarország óriási potenciállal rendelkezik, egy igazán kreatív régió – hangoztatta pénteken Miskolcon az Emmi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.

25 éves a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség, amit pénteken a Megyeházán szakmai konferenciával ünnepeltek. Szó esett az ügynökség negyedszázados történetéről, majd a területfejlesztés napi aktualitásairól is. Utóbbi blokkban szólalt fel az Emmi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára. Horváth Zita a megye fejlesztési lehetőségeiről beszélt.

Fotó: Végh Csaba

Sem gazdasági, sem társadalmi fejlődés nem valósulhat meg magas színvonalú oktatási rendszer nélkül – hangoztatta a helyettes államtitkár. Horváth Zita kifejtette: a negyedik ipari forradalom idején, a mai Magyarországon tapasztalhatunk egy markáns gazdasági növekedést, rendelkezünk kiemelkedő innovációs központokkal (elég csak a szegedi science parkra gondolni), ugyanakkor még mindig sokan küzdenek napi megélhetési gondokkal.

– Miközben látunk egy fejlődési pályát, vannak komoly feladataink is – ismerte el.

A régió, a megye és Miskolc helyzetére rátérve hangsúlyozta: „kétségtelenül” tapasztalható az előrelépés, komoly források érkeznek hozzánk, és megvan a törekvés a felzárkózásra. Az, hogy a BMW Debrecent választotta, sokakat ért sokkhatásként, de fel kell állni ebből a helyzetből is, hiszen – húzta alá a Miskolchoz több szállal kötődő helyettes államtitkár – rengeteg értékkel rendelkezik a régió.

Kifejtette: Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdaságát, a jelenleg is húzó iparágakat tovább kell fejleszteni, de a megye páratlan természeti kincseiből adódó lehetőségeket is ki kell használni.

– A vegyipar, a járműipar még tovább fejlődhet a térségben, de a (kulturális) turizmusban is nagy lehetőségeket látunk még – mutatott rá Horváth Zita, aki többször hangsúlyozta: Északkelet-Magyarország óriási potenciállal rendelkezik, egy igazán kreatív régió.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!