Ugrás a tartalomra

Magyar Péter: „Bicske csak a jéghegy csúcsa”

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 03. szerda 09:23
„A bicskei rémálom nem egyedi eset” – jelentette ki Magyar Péter szerda reggel a Facebook-oldalán.

A bejegyzésben Varga Judit volt igazságügyi miniszter NER-rel szakító exférje, a Diákhitel Központ korábbi vezetője azt írta, több dokumentum, többek között egy ombudsmani jelentés jutott el hozzá, melyek szerint az egyik speciális gyermekotthonban tavaly áprilisban az egyik gyermekfelügyelő, aki éjszakára volt beosztva, megegyezett egy 15 éves növendékkel, hogy segít neki megszökni az otthonból, ha cserében a gyermekkel szexuális kapcsolatba léphet.

„A dokumentumok szerint a szexuális kapcsolat létrejött, a beígért szöktetés viszont meghiúsult, ugyanis éjszaka nem sikerült kinyitniuk az otthon kertjének kapuját” – írta Magyar Péter.

Hozzátette, a növendék másnap elmondta a csoportvezető nevelőjének, mi történt, ő pedig szólt a felettesének. Ezután az otthonvezető vette fel a növendékkel a jegyzőkönyvet, amelyben ő elmondta, hogy a gyermekfelügyelő szexuális kapcsolatba lépett vele, a szökéshez nyújtott segítségért cserében.

Ezt követően – folytatta Magyar – a vezetőség úgy döntött, hogy nem tesz az ügyben feljelentést, az intézmény egy korábbi munkatársa szerint azért, mert a feljelentést követő vizsgálat rossz fényt vetett volna az intézményre és a vezetőségre. Inkább megállapodott a gyermekfelügyelővel, hogy próbaidő alatti azonnali felmondással távozik az intézményből. Mint írta, az érintett gyermekfelügyelőt végül nem az intézmény, hanem a növendék gyámja jelentette fel 4 hónappal később, augusztusban, miután a növendék elmesélte a gyermekvédelmi gyámnak, hogy mi történt korábban.

„Csak a véletlenek összjátékán múlt, hogy a feljelentésre végül sor került, ha az intézményi gyakorlaton múlik, elkerülhető lett volna a felelősségre vonás. Mert a gyakorlat, mint oly sokszor, itt is az eltussolás volt” – állapította meg Magyar Péter, és hangsúlyozta, hogy Bicske csak a jéghegy csúcsa, a gyermekek sérelmére elkövetett visszaélések a legtöbb esetben az intézmények falai között maradnak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!