Ugrás a tartalomra

Magyarok Hollywoodban: a háromszoros Oscar-díjas filmzeneszerző

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. szeptember 16. péntek 21:32
Rózsa Miklóst összesen 17 alkalommal jelölték Oscar-díjra, egyebek mellett a Ben-Hur című klasszikus zenéjéért. A CineFesten pénteken mutatták be a magyarra fordított Kettős élet című önéletrajzi kötetet, illetve Hubai Gergely Zene: Rózsa Miklós című könyvét, ami a legendás zeneszerző életművét dolgozza fel.
Fotók: Horváth Csongor

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál rendszeres kísérőprogramja, hogy filmszakmai köteteket mutatnak be, a szerzők és szakértők részvételével – ezzel is izgalmas háttér-információkat nyújtva az adott műről.

Szeptember 16-án a Magyarok Hollywoodban könyvsorozat két legújabb epizódját leplezték le a miskolci közönség előtt. Mindkét kötet Rózsa Miklós háromszoros Oscar-díjas filmzeneszerző életét, személyét és munkásságát helyezi középpontjába.

Olyannyira, hogy egyikük, a Kettős élet című kiadás önéletrajzi könyv, amelynek most a magyar nyelvű kiadása 40 évvel az eredeti után jelent meg. Rózsa Miklós, egyebek mellett a Ben-Hur, A bagdadi tolvaj és A dzsungel könyve zeneszerzője a CineFest ajánlása szerint „érzelmes, olvasmányos és fanyar, magyaros humorral megírt vallomása” a könyv.

Ehhez kapcsolódik Hubai Gergely gyűjtőmunkája, a Zene: Rózsa Miklós. A kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint a címszereplő életművének feldolgozása, annak kontextusba helyezése és az önéletrajzban szereplő pontatlanságokat is helyre rakja. Ezek alapján a két kötetet párban érdemes elolvasni.

Rózsa Miklósnak egyébként volt egy önvallomása, ami nagylóci emléktábláján – a településen töltötte gyerekkorát a komponista – szerepel: „Itt kezdődött a zeném… a magyar zene bélyege láthatatlanul, de kitörölhetetlenül ott van minden ütemen, amit valaha papírra vetettem”. A könyveket elolvasva valószínűleg megértjük, hogy mire is gondolhatott az Oscar-díjas magyar filmzeneszerző.

A könyvbemutatón a műhelytitkokat Kollarik Tamás és Takó Sándor, a Magyarok Hollywoodban-könyvsorozat ötletgazda-szerkesztői, valamint Hubai Gergely beszélték ki Muszatics Péter, a CineFest kurátorának moderálása mellett.

További hírek

Olvasnivaló