Ugrás a tartalomra

Május végére teljesen megújul az őspark Miskolctapolcán

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. április 20. csütörtök 17:48
Az elmúlt hónapokban kikotorták az iszapot a tóból, új sétányok épültek, lesz két újjáépített híd, napozóstégek, és állnak már a modern pavilonok is, amelyek üzemeltetésére az önkormányzat hamarosan pályázatot ír ki.
Fotók: Juhász Ákos

Miskolctapolcán a Barlangfürdőben tartotta soron következő ülését csütörtökön a Miskolci Turisztikai Kerekasztal, amelyet egy érdekes területbejárás előzött meg a felújítás alatt lévő parkban. A séta során számos izgalmas információval lettek gazdagabbak a résztvevők. A megbeszélésre érkezett vállalkozókat, szakembereket és érdeklődőket Szopkó Tibor alpolgármester köszöntötte és a turisztikai kerekasztal ülése előtt meginvitálta őket a miskolctapolcai parkfejlesztés bejárására is, amelyről bevezetőként elmondta, jelen pillanatban még mindenhol gőzerővel folynak a munkálatok, és talán nem látszik, milyen lesz majd az őspark és a sétányok, amikor készen lesznek, de megnyugtatott mindenkit, hogy érdemes kivárni, mert az utóbbi évtizedek legátfogóbb felújításáról van szó. 

Az alpolgármester méltatta a turisztikai kerekasztal működését, amelyet kifejezetten egy élő, aktív szervezetként hoztak létre, ahol találkozhatnak és beszélgethetnek a város vezetői és szakemberei a helyi vállalkozókkal, valamint a vállalkozói érdekképviseletek tagjaival, hogy közösen tegyenek Miskolcért. „Ez az első olyan alkalom, amikor kint a helyszínen tudunk bemutatni egy nagyszabású turisztikai fejlesztést. Konkrétan, most a miskolctapolcai ősparkban folyó munkálatokat, amelyek kapcsán információkat kaphatnak a vállalkozók és feltehetik a kérdéseiket. Ezt követően a Barlangfürdőben ülünk le beszélgetni, ahol számos napirendi pontot tekintünk át a turistaszezon kezdetéhez kapcsolódóan. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy mindenki tudja, milyen fejlesztésekkel készül a város, mire lehet még számítani idén nyáron Miskolcon” – ismertette Szopkó Tibor. 

Hozzátette, a parkban zajló beruházás szimbolikus is, mert jelképezi a turizmus fontosságát a városvezetés számára, ugyanakkor azért is, mert sikerült ezt a pályázatos fejlesztést megmenteni és fenntarthatóan megvalósítani. Külön előny, hogy az őspark, a csónakázótó és a Barlangfürdő környezete együtt újul meg, ez fontos turisztikai lépés. „Hiszünk a miskolci turizmusban, az egész turisztikai ágazatban és annak szereplőiben, ezért vagyunk elkötelezettek a park fejlesztése és a partnerség mellett is” – emelte ki az alpolgármester. 

Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője ismertette a beruházás teljes történetét és a kivitelezés egyes fázisait. Az elmúlt egy év folyamán többek között megtörtént a közművek teljes cseréje, különös tekintettel a villamoshálózat kiépítésére, amely kiszolgálja majd a hetvenkét új kandelábert és a parkban helyet kapó szolgáltatóegységeket is, valamint a csónakázótó iszaptalanítása. 

Nézd meg a bejárásról készült képgalériánkat! Kattints a fotóra!

„A tavaly március 24-én indult kivitelezés befejező határnapja május 31., ezért gőzerővel folyik a munka a finisben. A vállalkozói szerződés alapján addigra el kell készülnie a beruházásnak. A kivitelező minden erőforrást átcsoportosított ide, hogy időben készen legyenek. Már dolgoznak a tereprendezésen, hátra van még a növénytelepítés, a pavilonok és a burkolatok közel hetven százalékban elkészültek. A kandeláberek már a hálózatra is rá vannak kötve, az utcabútorok és a napozóteraszok is készülnek, illetve nagy részük már ki van helyezve. A bobpálya előtti hidat, amelyről az ellenőrzés során kiderült, hogy nem javítható, elbontottuk, a helyére kerülő acélszerkezetes új hidat megrendeltük. Reményeink szerint május végére minden a helyére kerül és elkészül. A lakosok és a turisták júniustól teljes egészében használni tudják majd a parkot” – tudtuk meg a főosztályvezetőtől.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!