Ugrás a tartalomra

Májusban jön a huszonharmadik Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. április 06. szerda 11:43
A népszerű kerékpáros sporteseményt tavaly óta tavasszal és ősszel is megrendezik: idén május 8-a és szeptember 18-a a két dátum. 
Pillanatkép a tavaly őszi teljesítménytúráról. Fotó: MiNap-archív/Horváth Csongor

Huszonharmadik alkalommal rendezik meg május 8-án reggel nyolc és este hat óra között a Bükki Kerékpáros Teljesítménytúrát. Az eseményen ezúttal is négy távon - 30, 50, 80, 115 kilométeren – lehet majd indulni. 
Orosz Emese, a verseny szervezője lapunknak elárulta idén a legrövidebb és a leghosszabb útvonal is megújult. „Minkét változásnak az bükki utak folyamatos romlása az oka, az elmúlt években egyre több nevező panaszkodott arra, hogy egyes szakaszok főként lejtmenetben nagyon veszélyesekké váltak” – mondta. 

A szervezők ezért úgy döntöttek, hogy idén a harminc kilométeres táv útvonalát megfordítják, így aztán a Lusta-völgyön kell majd felfele tekerni, míg a Jávorkútról Lillafüredre vezető, nem túl jó, de még elfogadható állapotú szakasz vezet majd lefele. A leghosszabb táv esetén nagyobb a változás, ennek köszönhetően az öt kilométerrel hosszabb lett, a szintemelkedés pedig 1500-ról 1960 méterre nőtt. 

- A 115 kilométeres távnál is megfordult az útvonal, ráadásképp egy új ellenőrzőpont is bekerült Bánkúton. Fontos információ, hogy vár Bánkutat kétszer is érinti az útvonal, az ottani ellenőrzőpont csak délelőtt, 9-12-ig, első ellenőrzőpontként üzemel! Visszafelé Jávorkúton várjuk majd a résztvevőket frissítővel. Természetesen idén az indulók rendelkezésére bocsátjuk majd az útvonalak térképeit, ezek a napokban készülnek el. A rendelkezésre bocsátunk majd térképeket gpx fájlokat emailben küldjük a túra előtt a nevezőknek – mondta Orosz Emese.


A szervezők azt kérik, hogy sisakot, lámpákat, működő telefont, töltőt, szerszámkészletet és poharat mindenki vigyen magával. Tekintettel arra, hogy az eseményt erdei utakon rendezik, slick gumikat és a nem megfelelően felkészített kerékpárokat nem javasolják, országútisok viszont nyugodtan nevezhetnek, éppen ennek érdekében történtek a fent felsorolt változások - mondta Orosz Emese.

A Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra több mint két évtizedes múlttal rendelkezik. A programot eleinte a Vörösmarty Művelődési Ház Természetjáró szakosztálya szervezte meg, de több mint tíz éve már, hogy a Zöld Kapcsolat Egyesület átvette ezt a feladatot. Hosszú ideig évente egyszer, ősszel volt kerékpáros teljesítménytúra a Bükkben, tavaly azonban a szervezők a program népszerűségére való tekintettel úgy döntöttek: évente kettő, egy tavaszi és egy őszi alkalmat is meghirdetnek.

Az idei eseményről további részletek itt találhatók, nevezni pedig itt lehet

A sportrendezvény idén is a csanyiki Királyasztaltól indul. Fotó: MiNap-archív/Horváth Csongor


Választható távok (dőlttel szedve a megújult vonalak)
30 km

Királyasztal – Alsóhámor – Felsőhámor – Lillafüred – Szinva-forrás – Lusta-völgy – Kecskeláb rét –Jávorkút –Létrás-tető – Savós völgy - Hámori-tó – Felsőhámor – Alsóhámor –Királyasztal
50 km
Királyasztal – Alsóhámor –Felsőhámor – Hámori-tó - Savós völgy – Létrás-tető – Jávorkút – Nagymező – Bányahegy –Pénzpatak – Rejtek – Hollóstető – Szinva-forrás – Lillafüred - Felsőhámor – Alsóhámor –Királyasztal
80 km
Királyasztal – Alsóhámor – Felsőhámor – Hámori-tó – Savós völgy – Létrás-tető – Jávorkút – Nagymező – Olasz kapu – Gerenna vár - Tótfalu völgy – Szilvásvárad – Nagyvisnyó – Dédestapolcsány – Mályinka - Kerek hegy – Szentlélek - Csókás – Őskohó - Hámori tó – Felsőhámor – Alsóhámor – Királyasztal
115 km
Királyasztal – Alsóhámor – Felsőhámor – Hámori tó – Garadna-völgy – Csókás-tető - Szentlélek - Farkasnyaki - elágazás - Bánkút - Nagymező - Olasz kapu - Gerennavár - Tótfalu völgy – Szalajka völgy –Szilvásvárad – Bükkmogyorósd – Csernely – Lénárddaróc –Sáta –Borsodbóta –Uppony –Dédestapolcsány – Mályinka –Bánkút– Nagymező – Jávorkút – Létrás-tető – Savós völgy – Hámori tó – Felsőhámor –Alsóhámor - Királyasztal

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!