Ugrás a tartalomra

Már áll a Kutyafája, várják a felajánlásokat

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. december 09. szerda 13:54
December elsején felállították a Kutyafáját a Miskolci Állatsegítő Alapítvány Sajószigeti utcai menhelyének bejáratánál. Ide várják az adományokat, amik érkeznek is szép számmal.

Nehéz időket élnek meg a koronavírus-járvány miatt a MÁSÁ-nál is, ahol különösen nagy gondot fordítanak arra, hogy munkatársaik ne betegedjenek meg. – Március óta minden előírást betartunk, hogy átvészeljük ezt a nehéz időszakot – mondta el érdeklődésünkre a Miskolci Állatsegítő Alapítvány elnöke. Kisfalvi Nyina hozzátette: nehéz fizikai munkát végeznek az állatgondozóik, a betegszobában pedig állategészségügyi ápolók gondozzák a kutyákat, őket szintén nehéz lenne pótolni, ha valaki elkapná a vírust.

– Reménykedünk tehát, hogy nem sújt minket a járvány, mert az akár azt is eredményezhetné, hogy veszélybe kerül az állatok ellátása.

Látogatókat, önkénteseket előre egyeztetett időpontban fogadnak a menhelyen, hogy elkerüljék a tömeges találkozásokat. Az örökbefogadás pedig teljesen hektikus; hol feltámad az örökbefogadási kedv, hol lanyhul, de hogy növekedett volna az új gazdik száma a korlátozó intézkedések miatt, arról nem tudnak beszámolni Miskolcon. Pedig sokan kénytelenek egyedül tölteni napjaikat, és ilyen nehéz időkben talán a jócselekedetekre is többen odafigyelnek.

Adománysziget és a Kutyafája – ide várják a felajánlásokat Kisfalvi Nyináék. Forrás: MÁSA

A jótékonysági kitelepülésekre is igen szűk lehetőségeik vannak, az egyik kutyabarát belvárosi bevásárlóközpontban mindenesetre jelen vannak az adventi időszakban, pénteken, szombaton és vasárnap délelőtt 10 órától. Lassan elkezdik a kampányt is az adó 1 százalékának felajánlására, de Kisfalvi Nyina kissé borúlátóan most kevésbé számol ezzel.

– Szomorú ez az egész helyzet, de mi is látjuk, hogy a civil szféra azon része, ami állami normatívával nem rendelkezik, szinte csak a lakosság támogatására számíthat. Most azonban – érthető módon – mindenkinek a saját és családja biztonsága a legfontosabb. Megemeljük a kalapunkat minden olyan állatbarát előtt, aki ennek ellenére is kilátogat a menhelyre, hogy letegye az adományát.

És decembere eleje óta már áll a közkedvelt Kutyafája is az adományszigeten, igaz, ezt idén a kapunál helyezték el. Így biztosítják a lehetőséget azoknak, akik felajánlásokkal – tisztítószerekkel, fertőtlenítőkkel, táppal, takarókkal – próbálják segíteni a menhelyet.

– Az idei év mindenkinek sok változással járt és ez sajnos kihat az ünnepi szezonra is A most már hagyománnyá vált Kutyafájáról viszont semmiképp sem szerettünk volna lemondani, egy nagyáruház felajánlásának köszönhetően idén is fel tudtuk állítani. A bejárathoz mindenki nyugodtan hozhat ajándékokat lakóinknak, díszítheti közös fánkat és készíthet képeket a menhely karácsonyi hangulatáról. Az egyedi, saját kezűleg készített, kutyás-cicás díszeknek mindig különösen örülünk. Sőt utóbbira meg is kérünk mindenkit, szeretnénk ugyanis minél több karácsonyfás, ajándékozós fotót feltölteni az oldalunkra, hogy azok is láthassák, akik személyesen nem tudnak eljönni – mondta az alapítványi elnök.

A Miskolci Állatsegítő Alapítvány közadakozásból tartotta fenn magát az elmúlt évtizedekben – bíznak abban, hogy támogatóik a jövőben sem fordulnak el tőlük, mert – mint ahogy Kisfalvi Nyina fogalmazott – „nélkülük nem tudjuk fenntartani a menhelyünket”.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!