Ugrás a tartalomra

Már csak egy hétig lehet szavazni a miskolci Rianára

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. május 10. vasárnap 13:09
Balla Riana Emma az a nyolcéves, miskolci kislány, aki már most több sikert tudhat maga mögött, mint sokunk életünk felén. Nevezett az István, a király iskolába megy tehetségkutatóra, ahol nagyon fontos a közönség szavazata is.

Rianának nagy vágya, hogy eljátszhassa az István, a király rockoperában a táltos szerepét. Szavazni itt lehet rá és iskolájára, a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskolára, ami szintén jelentkezett a versenyre.

Balla Riana Emma zenész-színész családban látta meg a napvilágot, szülei úgy gondolták, hogy valószínűleg továbbviszi a szakmát. Az operett iránti rajongása már egészen korán, kétévesen elkezdődött. Egy év múlva énekelte el először a Fekete Péterből a „Szerelemhez nem kell szépség” című dalt, ami kihívás széles hangterjedelme és nagy hangközöket ugró dallamvezetése miatt. Ebben az időszakban szögezte le, hogy ő színész-énekes szeretne lenni. Azóta nagyon tudatosan és keményen dolgozik, hogy elérje a célját. Szerencsére van egy kiváló énektanára, Barta Ildikó, aki segít neki elsajátítani a szakma rejtelmeit. A rengeteg fellépés, szereplés mellett végezte el az első osztályt a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvodában kitűnő eredménnyel. Több elismert szín- és énekművész is úgy nyilatkozott róla, hogy színpadra született. Naponta negyven percet skálázik, és rengeteg új darabot tanul, hogy minél szélesebb repertoárja legyen. Mindezt magától teszi, mindenféle külső kényszer nélkül. Az éneklés mellett táncol is. Nyolcéves kora ellenére nagyon jól veszi az akadályokat, és mivel imádja, amit csinál, nem megterhelő számára. A fellépéseket és szerepléseket – bár komoly munka áll mögötte, mégis – játéknak fogja fel. Számos elfoglaltsága miatt az iskolát már csak magántanulói státuszban tudja folytatni.

Novemberben Budapestre költözött a család, mert a kislány akkor kezdett el dolgozni a Budapesti Operettszínházban gyerekszínészként. Illetve voltak egyéb filmes munkái és számos fellépése, versenye. Eddig rendszeresen találkozott barátaival, osztálytársaival. Volt, aki nem is egyszer felutazott hozzá Budapestre. Sajnos most a karantén miatt csak telefonon tarthatja velük a kapcsolatot.

Riana 2018. szeptember óta huszonnégy versenyen vett részt, melyek nagy része nemzetközi musical-, országos népmese- és prózamondó volt. Tizenhatot megnyert, a többin dobogós lett, öt még folyamatban van. A megmérettetések és a fellépések mellett egyéb színházi és filmes munkái vannak. Szerepelt a Miskolci Nemzeti Színház Hunyadi László című operájában mint kis Hunyadi Mátyás. Színészként dolgozott egy amerikai sikersorozatban a The Alienist – Angel of Darkness-ben olyan hírességekkel, mint Luke Evans, és Daniel Brühl. Hamarosan egy újabb filmben lesz látható főszereplőként, melyet külföldi és hazai filmfesztiválokon is bemutatnak, például a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. Reklámfilmekben is szívesen foglalkoztatják. Ezeken túl nemrégiben megnyerte az Országos Musical és Operett kurzuson való részvételt, ahol tanította többek között a Budapesti Operettszínház egyik vezető szólistája, Peller Károly és Szabó Szilvia énekművész.

A Musical és Miskolc című versenyen is nagyon el voltak ragadtatva tőle, az egyik zsűritag, Szulák Andrea a következő szavakat intézte hozzá: „Te kolléga vagy, kérhetek tőled autogramot?”

Emellett számos karitatív munkát is végzett: fellépett a Ronald McDonald’s Házban egy önálló esttel, hogy a beteg gyerekeket megörvendeztesse. Idősklubokban is szívesen színpadra állt és részt vett egy nagyszabású hajléktalanokat segítő rendezvényen. A kérésére hoztunk létre egy színjátszó csoportot, mely egy határon átívelő versenyre nevezett be képmese formában (népmesét „filmesítettünk” meg), melynek az volt a célja, hogy a tehetséges, de félős gyerekek is belekóstolhassanak a színjátszás világába. Részt vett a Miskolci Szimfonikus Zenekar Mesefilmfónia című koncertjén a Generali Arénában. Számos hazai és nemzetközi rendezvényre, fesztiválra hívják országszerte. Fellépett Várpalotán az Újévi Operettgálán Szabó Szilvia, Peller Károly, Laki Péter és csodás fiatal művészek társaságában. Játszott a Budapesti Operettszínházban is. Csák József operaénekes felkérte, hogy lépjen fel vele egy esten, de sajnos a vírus miatt ez meghiúsult. Hamarosan egy Neil Simon-darabban játszik főszerepet. Nemrégiben indult a Madách Színház Ki mit tud tehetségkutató versenyén, ahol a második fordulót is nagy sikerrel vette. Ezt a versenyt egyelőre felfüggesztették, így halasztják az egymillió forintos fődíj odaítélését és a szerződésfelajánlásokat, amik a győztesre várnak. A Dunakanyar Hangja nemzetközi verseny legfiatalabb indulójaként második helyezést ért el. Pár hete két kategóriában is, komolyzene/operettben és musicalben megnyerte a Hangok Varázsa tehetségkutató versenyt, melyről már tavaly is elhozta az első helyet.

Pontosan egy héttel a járvány kitörése előtt felkérést kapott két újabb amerikai filmben való castingra, ahol többek között Dakota Fanninggel játszhatott volna, ha megfelel az elvárásoknak. Sajnos a járvány ezt is meghiúsította.

Álmai között szerepel, hogy szeretne dolgozni a nemzetközi filmművészetben, valamint operetténekesként karriert építeni. Illetve azt tervezi, hogy majd nagyon idős korában fogadót nyit egy osztrák településen, Ellmauban. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!