Ugrás a tartalomra

Már jelentkezhetnek a jelöltek az előválasztásra

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. július 27. kedd 17:18
Hétfőtől lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltként az előválasztáson, Jakab Péter ezt már meg is tette.

Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.

Hétfőtől jelezhetik az egyéni képviselőjelöltek és miniszterelnök-jelöltek, hogy elindulnak az előválasztáson, amelyen a kormánypárti jelöltekkel szemben legesélyesebb közös indulókat választja ki a hatpárti ellenzéki összefogás.

– Mivel egy napot se vesztegethetünk el, már a mai napon hivatalosan is jeleztem: elindulok az előválasztáson, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként kihívhassam és legyőzhessem Orbán Viktort – írta bejegyzésében.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18–26. között, a második fordulót október 4–10. között rendezik, online és személyesen is lehet majd regisztrálni és szavazni.

Az előválasztás menetrendje:

Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást. Ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan húszezer ajánlást, egyéni jelöltek esetében négyszáz helyi ajánlást jelent.

Az első fordulót szeptember 18–26. között, a másodikat október 4–10. között rendezik. A miniszterelnök-jelölt személye kétfordulós választáson dől el, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltek esetében az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.

Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a tizennyolcadik életévüket. Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül, és a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot.

Online és személyesen is lehet majd regisztrálni és szavazni.

A napokban külön Kategóriát hoztunk létre a minap.hu-n, címlapunkon itt találja az eddigi cikkeinket, amiket az előválasztás kapcsán írtunk (pirossal bekarikáztuk, a bal felső sarokban):

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!