Ugrás a tartalomra

Már kérhető a harmadik oltás

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. augusztus 01. vasárnap 12:12
A harmadik vakcinát azok kérhetik, akik már legalább négy hónapja megkapták a másodikat.
Dobák András, a kerületi szakrendelő főigazgatója beadja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját az idősotthon egyik lakójának a Humán Szolgáltatások Igazgatósága Simon Bolivár sétányi Gondozási Részlegében, Csepelen 2021. augusztus 1-jén. MTI/Máthé Zoltán

Miután a kormány döntése értelmében augusztus 1-jétől lehetőség nyílt hazánkban a harmadik oltás felvételére, a hét második felétől már regisztrálni is lehet online, a www.eeszt.gov.hu honlapon a plusz vakcinára azoknak, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást.

Közben kiderült az is, milyen vakcinát lehet kérni a harmadik oltáshoz – a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) erről szóló eljárásrendjét az országos sajtó is megszerezte. Eszerint az AstraZeneca és a Janssen után után Pfizert, Modernát és Sinopharm-ot; a Moderna és a Pfizer után Sihonpharm-ot, Janssent és AstraZenecát; Sinopharm után Pfizert, Modernát, AstraZenecát és Janssent; míg Szputnyik V után Pfizert, Modernát és Sinopharmot lehet választani.

Harmadik oltást elsősorban a Covid-19 megbetegedés szempontjából kockázati csoportba tartozó időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, elhízottaknak, immunszupprimált betegeknek ajánlják; az oltásról az orvos dönt, aki konzultálhat erről a beteg kezelőorvosával; és külön figyelmet kell fordítani az autoimmun betegségben szenvedőkre.

Az NNK az oltások kombinálását javasolja, de minden oltóanyag esetén lehet úgy dönteni, hogy valaki ugyanazt kéri, mint amit az első két szúrásnál.

Ugyancsak augusztus 1-jétől kezdődik el azon a 60 év felettiek oltási akciója is, akiket korábban még nem immunizáltak koronavírus ellen. Őket háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók keresik majd fel személyesen.

További hírek

Olvasnivaló