Ugrás a tartalomra

Már a próbajáratokon is imádták az elektromos buszokat a miskolciak

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. augusztus 20. szombat 21:09
Szombat délután bárki kipróbálhatta, hogy milyen utazni a város új BYD buszaival és a lehetőséggel rengetegen éltek.

Bemutatkoztak az új elektromos buszok a miskolciaknak. Fotók: Horváth Csongor

A nemzeti ünnepen mutatkoztak be a nagyközönségnek Miskolc város új, BYD K9UD LF típusú autóbuszai. A tíz jármű – melyeket a közelmúltban adtak át a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. telephelyén – délután átvonult a Szent István tér előtt, majd háromnegyed öttől egy-egy belvárosi úton próbálhatta ki bárki azt, hogy milyen is ezeken a buszokon utazni.

A tiszavirágéletű belvárosi körjárat végállomása az Erzsébet téri buszmegállóban volt, a hamarosan megszűnő kavicsos parkoló előtt, ahol rengeteg ember gyűlt össze. Az oda érkező, menetrendszerinti 21-es busz sofőrje sem gondolta komolyan, hogy az ő CNG buszára várnának ennyien, ezért kivételesen a megálló végében állt meg, átadta a helyét az érkező BYD-eknek.

A buszokat a minap.hu munkatársai a Miskolc Televízió stábjával karöltve próbálták ki, és ha már ott voltunk, néhány utast is megkérdeztünk, mit szól az új járművekhez. A BYD kocsik folyamatosan indultak az Erzsébet téri autóbuszmegállóhelyről, és egy kis kör megtétele után ugyanide vissza is hozták az utasokat. Az új járművek nyújtotta élményre tehát sokan voltak kíváncsiak, egyikük volt Göndör Csaba is, akit édesanyja kísért el a programra. Az általános iskolás diák érdeklődésünkre elmondta, nagyon örül neki, hogy olyan buszokat vett a város, amelyek nem szennyezik a környezetet.

Göndör Csaba

- Szerettem volna kipróbálni, milyen is ezzel utazni, mivel forgalomba egyelőre csak ritkán lesz módom utazni rajta, hiszen az 54-es járaton, amit leggyakrabban használok, csuklós buszok járnak, ezek pedig szóló járművek – mondta Csaba, aki bízik benne, hogy később csuklós elektromos buszok is kerülnek majd Miskolcra.

Zelenákné Balogh Tímea és a Miskolc Televízió híradójából és hírportálunkról értesült arról, hogy ki lehet próbálni a buszokat. „Nagyon kényelmes, nagyon szép és úgy látom a fiataloknak is kedvence lesz, főként azért, mert az USB portoknak köszönhetően kedvükre tölthetik majd telefonjaikat” – fűzte hozzá.

Zelenákné Balogh Tímea

Koritár Ákos és gyermekei véletlenül botlottak bele a próbajáratokba. „Erre sétáltunk a gyerekekkel, és úgy láttuk meg a tájékoztató táblákat. Felültünk az egyik buszra, és megérte, mert a gyerekek nagyon élvezik – mondta el Ákos, aki hozzátette, mivel keveset buszozik a hétköznapokon, így nincs túl nagy összehasonlítási alapja más járművekkel, de szépnek és kényelmesnek tartja a járműveket, a működő klímaberendezést pedig külön is élvezte a kánikulai délutánon.

Ahogyan azt már többször megírtuk, az elektromos BYD járművekben 35 ülés található, teljes befogadóképességük 82 fő. Valamennyi autóbusz klimatizált, egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel, ajtónként 1-1 kamerás utasszámláló eszközzel, tolatókamerával és biztonsági kamerarendszerrel van ellátva.

Az MVK többi autóbuszától eltérően, az új elektromos járművekben számos USB port található, melyek az oldalfali burkolaton, illetve a kapaszkodókon helyezkednek el. Az új elektromos buszok olyan vonalakon fognak közlekedni, ahol eddig a szóló autóbuszok teljesítettek szolgálatot. A járművek augusztus végétől állnak menetrendszerinti forgalomba.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!