Ugrás a tartalomra

Már több fénylik, mint nem – idén a téli napfordulóra esett a negyedik gyertya meggyújtása a hanukián

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. december 21. szerda 18:57
Miként tavaly, úgy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) több budapesti és vidéki helyszín mellett idén is fényt gyújtott Miskolcon, a Centrum áruház előtt felállított hanukián.
Mocsári László képgalériája

A zsidó közösségek a világ minden táján nyolc napon keresztül ünneplik a fényt, amely két évezreddel ezelőtt egy nap helyett nyolc napon keresztül világította be a görögöktől visszafoglalt jeruzsálemi Szentélyt. A csodás esemény azóta szimbólummá, valóságos ünneppé emelkedett, amely évről évre emlékezteti a zsidókat a hit megvilágító erejére. Mint arról beszámoltunk: hétfőn a borsodi megyeszékhelyen a Miskolci Zsidó Hitközség gyújtotta meg a hanukia második gyertyáját. Szerda délután a negyedik is lángra lobbant.

Az EMIH vezető rabbijának értelmezése szerint a fény úgy képes megváltoztatni környezetünket, hangulatunkat és kilátásainkat, hogy voltaképp semmi újat nem tesz, csak rávilágít arra, amink már megvan: „A probléma sokszor nem az, hogy nem rendelkezünk azokkal a képességekkel és lehetőségekkel, amelyek az életünket szebbé, jobbá és csodásabbá teszik. Az a gond, hogy nem vesszük észre őket.” Köves Slomó beszédében azt fejtegette, hogy olykor egy családtagunktól, egy barátunktól vagy egy kollégánktól érkező jó szó is spirituális lángot jelenthet számunkra. – Ez a láng nemcsak nekünk, zsidóknak fontos. Ezért a rabbik azt mondták, hogy ezt a csodát mindenki felé hirdetni kell – húzta alá.

Hanuka, a fény ünnepének alkalmával arra emlékeznek, hogy i.e. 165-ben a Makkabeus szabadságharcosok győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett, s visszafoglalták a jeruzsálemi szentélyt. A templomban ugyanakkor mindössze egy napra elegendő kóser olajat találtak, amivel lángot gyújthattak a szent gyertyatartóban, a menórában…

Ilyenkor, amikor a leghosszabbak az éjjelek és a legrövidebbek a nappalok, borús és rossz hangulatunkban gyakran kilátástalannak érezzük hétköznapjainkat, éppen ezért nyernek különös szerepet azon ünnepeink, melyek a világosságot helyezik középpontba Veres Pál szerint, aki felidézte: nem véletlen, hogy az otthonunk ablakán kiszűrődő fény oly könnyen áraszt el bennünket a hazaérkezés megnyugtató érzésével. Miskolc polgármestere az ünnepi alkalmon úgy fogalmazott: a gyertyaláng egyszerre jelenti a fényt, a meleget és a meghittséget, ugyanakkor a csoda üzenetét is magában hordozza.

A hagyomány szerint ekkor azonban csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon keresztül égett. Ennek emlékére az ünnep első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és olyan helyre teszik a gyertyatartót, a hanukiát, ahol hirdethetik az isteni csodát.

Fuchs Yoshua, az EMIH miskolci rabbija köszöntésében óriási csodának nevezte, hogy a kétezer esztendővel ezelőtti történéséket követően most Miskolcon gyújthatták meg a gyertyákat. Az örömünnephez kapcsolódó tradicionális gyertyagyújtást a Shabbatsong Klezmer Band koncertje előzte meg. A gyertyagyújtáson a Miskolci Zsidó Hitközség képviseletében többek közt Deutsch Miklós elnök is tiszteletét tette. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!