Ugrás a tartalomra

Maradhassanak-e „mindenhol” a prostituáltak, vagy ne?

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. augusztus 27. csütörtök 20:34
A miskolci önkormányzat elé kerülő kérdés így is lefordítható. A városvezető koalíció javaslata az, hogy ne maradhassanak. A Velünk a Város frakció szerint az előző, fideszes városvezetés álláspontja az volt, hogy nincs e téren olyan probléma, ami intézkedést igényelne. Ők – a városvezető koalíció szerint – továbbra is konzerválnák a mostani állapotokat, ami ellen az érintett környéken élők évek óta tiltakoznak; eddig sikertelenül. Az augusztusi közgyűlés elé kerülő javaslat megoldást jelenthet az évtizedes gondokra.

A prostitúció, korábbi nevén „üzletszerű kéjelgés” ma Magyarországon legális, tehát nem tiltott. Az első Orbán-kormány által kidolgozott törvény 1999 óta máig tartóan lehetővé teszi a prostituáltak tevékenységét, bizonyos szabályok és korlátozások mellett. A nagyvárosoknak ezen felül kötelezettségük volna úgynevezett türelmi zónákat kijelölni: jelentőségük az, hogy ha léteznének, akkor a városuk minden más területén megtilthatnák a kéjelgők megjelenését az önkormányzatok. Türelmi zónák kijelölése híján viszont a városoknak tűrniük kell, hogy „bárhol” jelen legyenek a prostituáltak. (Bizonyos védett övezetek kivételével: iskolák, egyházi intézmények, stb. közvetlen környezete.)

Tavaly már az alapvető jogok biztosa kért a fővárosból hivatalos tájékoztatást a helyzetről, Miskolcról kapott panaszok alapján. A Velünk a Város frakció tájékoztatása szerint, akkor a korábbi jegyző, Alakszai Zoltán azt a választ adta: Miskolcon nincs türelmi zóna – nincs is szükség rá, mivel nem tapasztalható tömeges prostitúció. Alakszai Zoltán egyik levelére hivatkoznak, amelyben leszögezte: a borsodi megyeszékhelyen „prostitúciós tevékenység végezhető, a védett övezeteken kívül”, az önkormányzati rendészet ezirányú ellenőrzései ugyanis „biztosítják a védett övezetekben élők nyugalmát”.

– A választókerületemben általános probléma, ami az ott élők felháborodását váltja ki; a képviselői fórumokon a panaszok jelentős része az utcákban megjelenő prostitúcióra vonatkozik – indokolja a témában való határozott fellépést Badány Lajos. A Velünk a Város képviselőcsoport frakcióvezetőhelyettese a pártja, a Jobbik nevében benyújtott javaslatról elmondta: a törvényileg amúgy, mint láttuk, engedélyezett prostitúciót egyetlen, jól behatárolható területre szorítaná be, alkalmat adva, hogy mindenhol máshol tiltottá váljon a városban. Ennek hiányában marad, ami eddig volt: a néhány kivételtől eltekintve lényegében bárhol feltűnhetnek továbbra is az ebben az üzletágban dolgozó vállalkozók (akár legálisan, akár illegálisan).

– A város peremén kijelölendő területre koncentrálhatnánk magát a prostitúciót, megszabadítva tőle a többi városrészt, és koncentrálhatnánk az erre vonatkozó hatósági ellenőrzéseket is. Mind a rendőrség, mind az önkormányzati rendészet számára kezelhetőbb lenne a helyzet. Mindkét szerv üdvözli és szorgalmazza a kérdés rendezését, az eddigi rendezetlenséggel szemben. A kijelölt és szigorúan ellenőrizendő területen a „lányok” a törvényi előadásoknak megfelelően csakis egészségügyi kiskönyvvel, vállalkozói igazolvánnyal, számlát kiállítva végezhetnék a tevékenységüket. Ezeknek az előírásoknak a betartatása az elmúlt évtizedekben nem valósult meg. Ezután viszont még a „zónában” is esély lenne minimális mértékűre visszaszorítani a prostitúciót, az illegális formáját pedig akár nullára, amiként a zónán kívül is – magyarázta a célkitűzést az 1-es számú választókerület képviselője. (Badány Lajos körzete többek között a Selyemrétet, a Szondi-telepet, a Csorba-telepet, a Zsarnai-telepet foglalja magában.)

A kormányzati médiagépezet tagjának tartott országos sajtótermékben az előterjesztés híre azzal a címmel jelent meg: „Legalizálná a prostitúciót Miskolcon a Jobbik”. Mint Badány Lajos elmondta, a hamis állításnak éppen az ellenkezője igaz. Az 1999-es törvény révén a Fidesz-kormányzat „legalizálta” a prostitúciót, vagyis tekintett el attól, hogy a szexuális szolgáltatások végzését tiltottá tegye. A több mint két évtizede élő jogszabály előírta a nagyvárosok számára, hogy erre tekintettel saját hatáskörükben rendezzék a kérdést, elsősorban a dedikált zóna kijelölésével, ahova beszorítható a jelenség. Mint ismeretes, erre a korábbi időszakokban (2002-ben, majd 2003-ban) tettek kísérletet az akkori miskolci önkormányzatok. A legutóbbi érában (2010-2019) nem történt erre nézve semmilyen intézkedés vagy kísérlet sem; a Fidesz-KDNP-nél úgy gondolták, a tömeges és a lakosságot zaklató prostitúció jelensége nem is létezik – vagy legalábbis a szőnyeg alá söpörhető.

A probléma kétségkívül élő, érkeznek lakossági bejelentések a hatóságokhoz – erősítette meg ezek egyikének, a Miskolci Önkormányzati Rendészetnek az igazgatóhelyettese, Lengyel Roland. A panaszok zömében a Szinva utcát, a Kőrösi Csoma Sándor utca mögötti garázssort érintik, illetve ezek bizonyos pontjait. A szakemberek a felsoroltakat tekintik a prostitúció témájában „klasszikus területeknek”. Van, hogy közterületen (ezek ellenőrzése, közterületi rendfenntartása a MIÖR hatásköre) bukkan fel fára kiakasztott-kiragasztott, A4-es papírra rajzolt-nyomtatott reklámszöveg egy „örömlánytól”

… Az üzletszerűen kéjelgők köre egyébként a rendészeknél felgyűlt tapasztalat szerint átalakulóban van néhány éve: egyre fiatalabb, vidékről érkező, „más stílust” képviselő hölgyek és futtatóik bukkannak fel, ez tavaly, tavalyelőtt vált érzékelhetővé. Olcsóbban nyújtanak alacsonyabb színvonalú szolgáltatást.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!