Ugrás a tartalomra

Márton-napi libasorban a zsolcai ovisok

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2022. november 11. péntek 15:18
A felsőzsolcai óvodában játékos formában ismerkedtek a gyerekek Szent Márton püspök élettörténetével, a személyét övező különböző mesés történetekkel, a nevéhez fűződő népszokásokkal és hiedelmekkel. 
Juhász Ákos képgalériája

Márton napi lámpás felvonulást tartottak a gyerekek a Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvodában, ahol az elmúlt napokban minden a hagyományokról szólt. Kirakós játékok, sorversenyek és ügyességi feladatok is várták a kicsiket. Mindezt persze mindenféle nehezítéssel színezve. A sűrű, egész napos játékos programokon keresztül a legkisebbek Szent Márton legendájával is megismerkedtek, akinek személyéhez számos jó cselekedet kötődik.

November 11-e Szent Márton napja, melyhez számos néphagyomány kötődik, és a legtöbbet még ma is ápolják a közösségek. Márton napja régen a paraszti év végét, a mezőgazdasági munkák befejezését és az advent közeledtét jelentette, ilyenkor vette kezdetét a téli pihenő időszaka.

Az óvodában az egész hét a hagyományok megismeréséről szólt. Ez a nap mindig kiemelt fontosságú az intézményben. - A hagyományőrzés, mint minden óvodában, úgy a miénkben is nagyon fontos. Valamennyit igyekszünk is megtartani. Ma minden a libáról és Mártonról szól. A gyerekek játékos feladatokkal ismerkedhetnek a legendával – számolt be a történésekről Mag Zsoltné óvodavezető a Miskolc Televíziónak.

További hírek

Olvasnivaló