Ugrás a tartalomra

Még egy picit lesz olcsóbb a paradicsom

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. augusztus 05. szombat 14:24
A magyar fürtös paradicsom mostani árfekvése azt jelenti, hogy a legszélesebb fogyasztói réteg tud vásárolni belőle, de talán még egy kicsit olcsóbb is lesz a kedvelt zöldség - állítja a lapunk által megkeresett szakértő.
Paradicsomok a COOP Búza téri árucsarnokában. | Fotók: Mocsári László

Tavaly nyáron legalább másfélszer drágább volt a paradicsom, mint idén júliusban és augusztus elején, az áresés okairól a FruitVeB alelnökét kérdeztük. Nagypéter Sándor meglátása szerint három fő oka van annak, hogy most egyre többen térhetnek vissza a piros finomsághoz.

- A fogyasztók is tapasztalhatták, hogy az év korábbi időszakában nagyon magas volt a paradicsom ára, bekövetkezett azonban egy áresés. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy jók a hozamok, az európai és a magyar piacon is nagy mennyiségben kapható fürtös paradicsom. A másik, hogy amikor a hazai termelés berobbant, akkor megjelentek a piacon a struktúraváltáson átesett holland termelők is. Ugyanis az energiaválság hatására a hollandok a téli pótmegvilágítással történő termesztésüket ideiglenesen felhagyták és akkor kezdett a többségük ültetni, amikor a magyar termelők. Így a paradicsom mennyisége szerte Európában mindenkinél azonos időben érte el az érési csúcsot.

A harmadik mozzanat, hogy a nagy áruházláncokon megjelent egy nyomás, a kötelező akciózás, amibe a zöldségek és gyümölcsök is beletartoznak - fejtette ki a szakértő, méltatva a július elején elindított online árfigyelő rendszert, aminek az a célja, hogy az egyes élelmiszeripari termékek napi eladási árának megjelenítésével segítse a fogyasztói döntéseket, és a piaci verseny fokozásán keresztül lejjebb szorítsa az árakat.

Gyorsan hozzátette azonban, hogy az akciózás "eddig is jellemző volt" hazánkban, hiszen véleménye szerint e nélkül "nincs érdemi fogyasztás" zöldségből, gyümölcsből.

- A magyar lakosság az akcióra vásárol. Amire nincs odaírva, hogy "akció", vagy nem veszi meg, vagy csak nagyon korlátozott mennyiségben - vélekedett Nagypéter Sándor.

Rámutatott arra is, hogy a hazai árak most kezdik elérni a nemzetközi átlagot, augusztusban nem is várható, hogy emelkednének, sőt: a következő hetekben némileg további csökkenés várható.

- Sajnos lesz ez még kevesebb is. A termelők ennek persze nem biztos, hogy örülnek... Akciósan 400 forint/kilogramm alatt alakul a fürtös paradicsom ára - mondta.

Azzal egészítette ki, hogy Magyarországon március közepétől október végéig elegendő mennyiségű magyar fürtös paradicsom, de más különlegességek is rendelkezésre állnak az áruházláncok polcain.

- Azért ezt néhány éve még nem lehetett elmondani - mutatott rá.

Megtudtuk, hogy összességében mintegy 300 hektáron történik üvegházban termelés hazánkban, a legnagyobb mennyiséget a dél-alföldi régió adja. A FruitVeB alelnökének elmondása szerint ma már 85-90, de a szezon hónapokban 100 százalékban ki tudják szolgálni a nagy áruházláncokat hazánkban, attól függően, hogy milyen különlegességekről, egyedi igényekről beszélünk. Az utóbbi időben sok új és korszerű üvegház épült, így már a közép-kelet-európai régióban is megállják a helyüket a magyar termelői értékesítő szervezetek.

- Véleményem szerint most van itt az idő a régiós hajtatott zöldségtermelés fellegvárává válni a közép-kelet-európai régióban, de csakis a teljes hazai összefogással - mondta az alelnök.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!