Ugrás a tartalomra

Megéri a szakképzést választani

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 13. szerda 15:58
A pályaválasztás minden életszakaszban nehéz kérdés. Kiváltképp igaz ez az általános iskolai tanulmányaik végén járó diákokra.

A gyermekek sokszor nem is tudják, milyen szakmákat, foglalkozásokat választhatnak, hiszen nem ismerik még eléggé a munka világát. Vannak, akiknek konkrét elképzeléseik vannak a jövőjüket illetően, mások szeretnek minden lehetőségről tájékozódni, mielőtt döntenek, megint másoknak pedig semmi elképzelésük nincs a jövőjükről. Bárkiről is legyen szó, amikor a régió szakemberhiánnyal küzd, érdemes megfontolni, hogy a szakképzés felé vegyük az irányt. Izgalmas időszak következik tehát a 8. osztályos tanulók és szüleik számára; döntést kell hozniuk: merre tovább?!

Fotó: Mocsári László

Sok szempont együttes mérlegelése szükséges ahhoz, hogy a jó pályaválasztási döntés megszülessen. Segítséget jelenthet, ha a gyermek iránymutatást kap abban, hogy valójában mely területekhez van képessége, adottsága, és ezek összefüggnek-e azzal, ami valójában érdekli őket. Ennek letesztelésére lehetőségük is nyílik a www.tervezdakarriered.hu oldalon. Mindezek mellett vannak még érvek, amelyek a szakmatanulás felé billenthetik el a mérleget. Ilyen lehet például az, hogy a tanulmányok első napjától garantált ösztöndíj jár a tanulónak. Vagy az, hogy a szakmai ismereteket duális képzés keretében, miskolci nagy cégeknél tanulhatják meg a diákok, akik ez idő alatt akár 120. 000 Ft összegű tanulói munkaszerződésre is jogosultak lehetnek. Technikumból pedig a szakirányú továbbtanulás is egyszerűbbé válik az emelt szintű érettséginek számító technikusi vizsga következtében.

 Az objektív tényeket kiegészítendő hasznos információ ezáltal segítség lehet a döntés meghozatalában a már szakképzésben tanulók személyes tapasztalatai. Szabó Krisztián, az „Andrássy” tanulója tudatosan indult a szakképzés felé, hiszen versenyképes szakmát szeretett volna, így gépgyártástechnológiai technikusnak tanul. Iskolai éveim alatt több céggel is találkoztam, a nyári gyakorlat kiválasztása során is rengeteg választási opcióm volt, végül a Bosch csoport miskolci vállalatait választottam. Nagyon megbecsülték a munkám, így a duális oktatás keretein belül is velük kötöttem szerződést. A suliban nagyon sokoldalú képzést kapunk. Nagyon jó hangulatúak a műhely óráink, de legjobban a külsős cégnélvégzett gyakorlatot szeretem - nyilatkozta a tanuló.
Zsóka Véta a „Baross” 13. osztályos Pénzügyi és számviteli ügyintéző szakos tanulója az iskola jó híre miatt választotta a szakképzést. Elmondása szerint fontos volt a döntésekor, hogy a választott szakmát, olyan színvonalon sajátíthassa el, hogy a jövőre nézve bárhol meg tudja állni a helyét, illetve motiváló tényező, hogy tanulmányi átlag függvényében ösztöndíjat kap. A tanulók számára az is mérvadó, hogy milyen közösségben, légkörben zajlik az oktatással töltött idő. Én a magam részéről mindenkit csak bátorítani tudok arra, aki ezekben a szakmákban képzeli el a jövőjét, hogy nyugodt szívvel válassza ezt az intézményt, mert az oktatás minőségén túl a közösségi élet is kimagasló- nyilatkozta a tanuló.

Akik a fentiek alapján a szakképzésben képzelik el jövőjüket, azok a Miskolci Szakképzési Centrum több mint 100 szakmájából válogathatnak versenyképes tudást kínáló képzések közül. A Centrum weboldala ágazat szerinti szakmakeresővel könnyíti a diákok és szüleik tájékozódását, amelyben nem csak a szakma leírását, de az oktatást biztosító iskolát, annak közvetlen elérhetőségét is megtalálja az érdeklődő.

GINOP-6.2.3.-17-2017-00028 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!