Ugrás a tartalomra

„Megérkezett a jövő Miskolcra” – Két új sugárterápiás gépet kapott a megyei kórház

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 25. szombat 13:46
Az ország egyik legkorszerűbb sugárterápiás centruma volt eddig is a Borsod megyei kórházé, de a két új lineáris gyorsítóval – amit péntek délután adtak át – még magasabb szintre emelkedett az osztály hatékonysága. A beruházás összértéke 1 milliárd 800 millió forint volt.
Végh Csaba képgalériája!

A daganatos megbetegedések és halálozások száma igen magas hazánkban, minden negyedik betegségeredetű halálozás oka daganatos megbetegedés. Ezért is nagyon fontos, hogy minden lehetőséget meg tudjanak adni a betegeknek a túlélésre, vagy az életminőségük javítására.

– A jelenlegi beruházás három fő részből áll – részletezi Dr. Révész János főigazgató. – Az egyik egy CT szimulátor, amit az intézmény saját költségvetésből vásárolt meg, ezt néhány hónappal ezelőtt adtuk át. A beruházás másik részéhez tartozik ez a két lineáris gyorsító, amelyek világszínvonalat képviselnek, és minden olyan sugárterápiás technika elérhető lesz általuk Miskolcon, ami a világ bármely részén elérhető ma. A harmadik része pedig a gyorsítók működtetéséhez szükséges kiegészítő eszközöket tartalmazza. A beruházás összértéke 1 milliárd 800 millió forint volt, ebből körülbelül 1 milliárd 400 millió forint célzott kormányzati támogatásból valósult meg – mondta.

„Megérkezett a jövő” – fogalmazott Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. – Egyrészt azért, mert fizikailag is itt vannak az eszközök, másrészt a jövő egészségügye jött el – emelte ki. Hozzátette: a két lineáris gyorsító olyan eszköz, amik a világ legkorszerűbb technikáját kombinálják.

"Eddig is nagy sugárcentrumnak számított ez az intézmény. Viszont azzal, hogy megérkezett ez a két gép, az ország egyik legkorszerűbb sugárcentruma lett a megyei kórház sugárterápiás centruma" – mondta.

A daganatellenes kezeléseknek három fő alappillére van: sebészet, gyógyszeres kezelés és nem utolsó sorban a sugárterápia. Gyakran szükség van műtétek után kiegészítő sugárkezelésre, illetve azoknál a daganatos betegeknél sem adjuk fel az esélyt a gyógyulásra, akiknél nem jön szóba műtét. Ilyenkor javasoljuk a sugárterápiát, bizonyos esetekben gyógyszerrel kombinálva – magyarázta Dr. Furka Andrea, a Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrum osztályvezető főorvosa.

– Ebben az esetben a daganatot és a potenciális terjedési irányt kezeljük, úgy, hogy a környező ép szöveteket maximálisan kíméljük. Ennek egy modern képalkotáson és egy precíz informatikai besugárzás tervező rendszeren kell alapulnia. Ezek mind elérhetőek betegeink számára. Fontos kiemelni, hogy képvezérelt sugárterápiát tudunk biztosítani, azaz a besugárzás előtt és alatt is CT felvételeket készítünk, hogy ellenőrizzük a kezeléseket. Ezáltal a biztonságot fokozzuk. Másrészt a mesterséges intelligenciával támogatott tervező szoftvereinkkel, jólképzett egészségügyben járatos fizikusainkkal személyre szabott kezelési terveket készítünk, amivel a XXI. század elvárásainak megfelelő, világszínvonalú kezelésekre nyílik lehetőség, ide értve a jövőben a sugársebészetet is. Így a kezelésekkel hatásos tumorölő választ tudunk elérni, aminek effektivitása adott esetekben a műtéttekkel megegyező – fogalmazott.

Hozzátette: vannak olyan előrehaladottabb stádiumok is, ahol teljes gyógyulást tudnak elérni, akár műtéti beavatkozás nélkül. Bizonyos esetekben pedig az életminőség javítása a cél.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!