Ugrás a tartalomra

Megjelent a rendelet: 5,5 millió oltott után még szabadabb lesz az életünk

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. július 01. csütörtök 15:20
Az egészségügyi intézmények kivételével beltéren sem kell majd maszk, és a védettségi igazolvány nélkül mehetünk majd például étterembe, moziba vagy színházba.
Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos

Megjelentek szerda este a Magyar Közlönyben azok az intézkedések, amelyek 5,5 millió első oltás beadását követően lépnek életbe hazánkban.  Az enyhítések lehetőségéről először Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt múlt hét csütörtökön a Kormányinfón. 

A csütörtök reggeli adatok szerint 5 493 609 magyar kapta meg az első koronavírus elleni oltását, a szerdai adatokhoz képest ez éppen 7095 fővel több. Kiindulva abból, hogy általában 7-11.000 fővel nő az elmúlt hetekben az első oltások száma, péntekre reggelre várhatóan elérjük a talán mindenki által áhított 5,5 milliót. Ekkortól ugyanis a következő enyhítések lépnek életbe:

- A kórházak és a szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, a közterületek után már az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön sem kell majd maszkot viselni. Természetesen aki ezek után is hordani szeretné a maszkot, az továbbra is megteheti.

- Nem kell már védettségi igazolvány ahhoz, hogy belépjünk a vendéglátó- és szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra. Így már a plasztikkártya nélkül mehetünk a színházakba, mozikba, állatkertbe ahogyan az éttermekbe is.

- Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások, azaz nem lesz kötelező a távolságtartás, és nem kell 10 négyzetméterenként korlátozni a vásárlók számát.

- Még többen vehetnek részt egyes rendezvényeken: a családi és magáneseményekre az eddigi 50 helyett most már 100 főt lehet meghívni, és az eddigi 200 helyett most már 400 fős lakodalmakat lehet szervezni.

- Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás őszi visszaállítására.

Van ami nem változik:  a sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, és a zárt térben vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében maradnak az eddigi szabályok. Azaz ezeken az eseményeken marad a létszámkorlátozás, és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajtuk – vagy 18 év alattiak esetében védett személy felügyelete mellett.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!