Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a Vár utcai gesztenyefák állapotfelmérése

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. május 03. kedd 13:54
A fasor 29 fájára rendelte meg a vizsgálatot az önkormányzat, hogy miután ismertté válik a pontos állapotuk, egyedi cselekvési terv készülhessen a megmentésükre.

Mint korábban megírtuk, a közel 100 éves gesztenyefák nincsenek jó állapotban, tavasszal egyikük gyökerestől kidőlt. Cselekvés hiányában elveszítheti Miskolc ezt az egyedi értékét.

Varga Andrea, Czifrusz Natália és Szabó József Kristóf (b.-j.); Fotók: Mocsári László

Czifrusz Natália városi főkertésztől megtudtuk, hogy az idős fák folyamatos növényvédelmi ellenőrzés és kezelés alatt állnak, ugyanis a vadgesztenye aknázómoly károsító tevékenysége ellen évente háromszor permetezik őket.

Azonban korukból és egyéb körülményekből adódóan más típusú beavatkozást is igényelnek már. Hogy példányra szabottan hogyan lehetne a leghatékonyabban segíteni, egy átfogó vizsgálat után derülhet ki.

Szemrevételezés

Ezt követően készíti el a kezelési javaslatot Szabó József Kristóf faápoló, favizsgáló és növényvédelmi szakmérnök. Elmondta, hogy a városi fák gondozására jellemző egy úgynevezett indítási költség – ami a telepítéshez kapcsolódik –, majd ahogy idősödik az egyed, újra nagyobb anyagi ráfordítást igényel a fenntartása. Ebben a fázisban járunk most.

Kifejtette, az átfogó vizsgálat, amit elvégez abból áll, hogy felméri a fa talajban lévő gyökérrészének, a törzsének és a lombkoronájának az állapotát. Ennek érdekében először a szemmel látható részeket vizsgálja meg a szakember, majd tomográfiai vizsgálat következik – a korhadt felület felderítése végett. Emellett dőlésmérő segítségével szeles időben megnézi, hogy mekkora a fa spontán kidőlésének esélye. Mint említettük, az eredmények alapján készíti majd el javaslatait.

Új élet sarjad

A terület önkormányzati képviselője, Varga Andrea alpolgármester elmondta: „Miskolc város vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a fasor megmaradhasson eredeti állapotában”. Hozzátette, hogy emellett a lakosság összefogására is számít az ügyben, hiszen a gesztenyefák hatalmas érték mindenki számára.

Az alpolgármester arra is kitért, hogy 2021 tavaszán már elindították a hiányzó fák pótlását. Kilenc csemetét ültettek el – egyet valaki eltört, de ezt is pótolják majd –, ma ezek az ifjú fák jó állapotban vannak, virágoznak. „Folytatni fogjuk a terület fáinak védelmét és a pótlásokat!” – utalt zárásként arra a képviselő, hogy az állapotfelmérés a fasor megmentésének egy újabb fontos állomása.

Letörték a pótlást, de a természet győz

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!