Ugrás a tartalomra

A Vár utcai gesztenyefák megmentésén dolgoznak

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. május 05. csütörtök 12:48
A közel százéves gesztenyesor fái nincsenek jó állapotban, beavatkozásra van szükségük. Az önkormányzat részletes állapotfelmérést rendelt meg a 29 fára vonatkozóan – pontos terv azután készülhet a megmentésükre, ha ismert, hogy milyen problémákkal küzdenek az adott példányok.

A Diósgyőri várhoz vezető Vár utcai gesztenyefák természeti, kulturális és történelmi értéke kimagasló. Korukból, a környezeti adottságokból, a múlt döntéseiből, illetve elmaradt intézkedésekből adódóan azonban több példány mára veszélybe került.

Fotók: Horváth Csongor

Pontos történelmi adatokat nem sikerült fellelni, azonban a fákat valószínűleg az 1930-as években telepítették egy nagyobb volumenű, városi szintű fásítási-zöldítési program részeként, védetté 1984-ben váltak. Eredetileg még 52 példány színesítette a környéket, mára ez a szám 37-re csökkent le; egy a közelmúltban dőlt ki.

Már 2006-ban felmerült, hogy intézkedések hiányában veszélybe kerülhetnek a fák, ezért akkor az önkormámyzat megrendelésére úgynevezett természetvédelmi kezelési tervet készítettek a Zöld Akció Egyesület, az Ökológiai Intézet Alapítvány és a Teampannon Építész Iroda szakemberei. 

A 16 évvel ezelőtti tanulmány számos körülményt feltár. Mint írják: „A Vár utcai fasorban jelenleg 39 egyed található. A fák 80 év körüliek lehetnek. Magasságuk 18-20 m között váltakozik. Törzskörméretük 149 és 277 cm közötti. Egészségi állapotuk változó. Szinte mindegyik fa odvasodó, s ezeket az odvakat korábban, kb. 15-20 éve kezelték utoljára. A koronában, a fa egészségi állapotától függően több-kevesebb száradó ág található.”

Arra is kitérnek a szerzők, hogy a kilencvenes évek elején, a Vár utca felújítása során meghozott döntések miatt jelentősen csökkentek a fák túlélési esélyei: „Az utcaszintet valamelyest süllyesztették, a fák körül pedig kalodákat magasítottak. Az utcai és a járdaburkolatot is betonnal alapozták, ezáltal meggátolták a talaj levegőzését, s a csapadékvíz leszivárgását a gyökerekhez. Tovább rontotta a helyzetet, hogy az útburkolatra hullott csapadékot csatornában elvezették, s nem teremtették meg a lehetőségét annak, hogy ez a nedvesség a fák gyökereinek közelébe juthasson.”

A tanulmány javasolja, hogy a Diósgyőri vár rekonstrukciós terveibe vegyék be a fasor jelentős költségeket igénylő megmentését is, ez azonban nem történt meg. A szakemberek egy 2010-ig tartó intézkedési tervet is összeállítottak arra vonatkozóan, hogy a gesztenyést hogyan kellene kezelni, azonban ez sem valósult meg, a 2011-re tervezett felülvizsgálatról nem is beszélve.

Most azonban újból napirendre kerül a fasor, az önkormányzat pedig lépéseket tesz a megmentése érdekében. A jelenlegi állapotokkal kapcsolatosan Czifrusz Natália városi főkertész elmondta, hogy 2021 őszén már megkezdtek a fasor vizsgálatát, ez januárban fejeződött be, majd akkor kapott újból aktualitást a fák kérdése, amikor tavasszal tőből kidőlt az egyik példány.

Felidézte, hogy a sor egyik oldali lombkoronájában légvezeték fut, emiatt rendszeres a – nem túl szakszerű – gallyazás. Több vázágat eltávolítottak korábban, hogy biztosított legyen a tűzoltó-felvonulási terület. Ez olyan sérüléseket okozott, amelyeknek a korhadásnyomai ma is láthatóak.

„Nagyon sok korhadás van rajtuk, visszaszáradásokat is tapasztalunk, úgyhogy most már égetően szükséges lesz a beavatkozás” – összegzett a főkertész.

Nagy Dezső, a város környezetvédelmi referense arra tért ki, hogy az önkormányzat a fasor kezelője, ennél fogva feladata a fák karbantartása. „Első lépésként részletes favizsgálatot indítottunk el annak érdekében, hogy megállapítsuk a fák egyenkénti állapotát, veszélyeiket és hogyan lehet őket minél tovább megtartani” – mondta a közvetlen tervekről, valamint hozzátette: ezt követheti a szakvéleményben javasolt intézkedések megvalósítása.

„Igyekszünk minél hamarabb cselekedni, azonban nagyon sok függ a vizsgálati eredményektől – fűzte hozzá Czifrusz Natália.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!