Ugrás a tartalomra

Megkezdődtek a ballagások Miskolcon

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. május 03. péntek 14:38
A helyi középfokú oktatási intézményektől több mint ezerötszáz diák búcsúzik el pénteken és szombaton.
Ballag már a vén diák. Fotó: Mocsári László

Idén május 3-án és 4-én búcsúznak el középiskoláiktól a végzős diákok. A Miskolci Tankerületi Központ fenntartásában működő középiskolákban a ballagó diákok száma 651 fő – közölték a Miskolci Napló kérdésére. A legtöbb fiatal a Földes Ferenc Gimnáziumban köszön el tanáraitól, innen 168-an ballagnak. Az Avasi Gimnáziumtól 127, a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól 147, a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumtól 93, a Diósgyőri Gimnáziumtól 94, a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnáziumtól pedig 22 diák búcsúzik.

Ballagás a Szemerében. Galéria. Kattints a fotóra!

A Miskolci Szakképzési Centrum (Miskolci SzC) a fenntartója az Andrássy Gyula Gépipari Technikumnak, a Baross Gábor Üzleti és Közlekedési Technikumnak, a Berzeviczy Gergely Technikumnak, a Bláthy Ottó Villamosipari Technikumnak, a Kandó Kálmán Informatikai Technikumnak, a Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikumnak és Szakképző Iskolának, a Szemere Bertalan Technikumnak, Szakképző Iskolának és Kollégiumnak valamint a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikumnak és SzakképzőIskolának. 

A Miskolc SzC lapunk érdeklődésére elmondta, az idei tanév rendhagyó a szakképzésben a végzős és az érettségi vizsgát megkezdő tanulók körében. 
– Ebben a tanévben a 12. évfolyamos technikumi tanulók előrehozott érettségi vizsgát tesznek magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem tantárgyakból, de folytatják a tanulmányaikat a 13. évfolyamon. Viszont idén nem fognak ballagni és nem fejezik be a tanulmányaikat sem. A 2024/2025. tanévben 13. évfolyamon szakmai vizsgát tesznek, és egyszerre kapják kézbe az érettségi bizonyítványukat és a szakmai végzettségüket – írták.

Az intézmény miskolci iskoláiban így 12. évfolyamon tanuló 596 fő kezdi meg az előrehozott érettségi vizsgájukat. A szakképző iskoláikból összesen 258-an ballagnak, ők azonban szakmai vizsgát tesznek, nem érettségiznek.

Az egyházi fenntartású iskoláknál is érdeklődtünk, válaszaikból kiderült: a Balázs Győző Református Gimnáziumból 41, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumból 129, a Fráter György Katolikus Gimnáziumból 88, a Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnáziumból pedig 118 diák ballag el. A Lévay József Református Gimnáziumtól 144 búcsúzik, akik velük együtt megkezdik az érettségit is, 3 külsős diákkal együtt, míg a tízedikesek közül 28-an, a tizenegyedikesek közül pedig 58-an előrehozott érettségi vizsgát tesznek.

A ballagásokkal egy időben, május 3-án megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák, ezek május 27-éig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5. és 12. a középszintű szóbelik június 17. és július 3. között lesznek.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!