Ugrás a tartalomra

A megszokott módon indul a tanév

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. augusztus 30. vasárnap 08:47
Szeptember 1-jén várják a diákokat alma materükbe. A tanévnyitókat a lehető legszűkebb körben rendezik meg a legtöbb intézményben. Az EMMI előírásai alapján pedig sem a pedagógusoknak, sem a diákoknak nem kötelező a maszk viselése az osztálytermekben.
Illusztrációk: Mocsári László

A Miskolci Tankerületi Központtól azt az információt kaptuk, hogy intézményenként a vezetők döntik el, megtartják-e az ünnepségeket. A legtöbb helyen tartanak tanévnyitót, amiket az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott Intézkedési Terv előírásai alapján szerveznek meg. A tankerületi központ az intézményvezetőkkel részletesen egyeztette a feladatokat. Az Intézkedési Terv előírásai az irányadóak minden intézmény számára a tanévkezdéssel, a szükséges óvintézkedések betartásával kapcsolatban. Ez alapján sem a diákok, sem pedig a pedagógusok számára nem lesz kötelező a maszk viselése az osztálytermekben.

A terv részletesen leírja, hogy mi az intézmény és mi a tankerület feladata mind a tanévkezdésben, mind pedig a tanév biztonságos megszervezésében. Mindezek alapján a tanév a megszokott módon és időben indul el, a tankerület nem kapott jelzést, hogy valamely intézményben a tanítást későbbi időpontra halasztanák el.

A legtöbb iskola már közzétette a tudnivalókat honlapján, így a Könyves Kálmán Általános Iskoláén a következő olvasható: A tanévnyitó ünnepség 2020. szeptember 1-jén (kedd) 8:00-tól a közösségi együttlét szabályainak betartása mellett osztálykeretben, ünneplő ruhában, iskolarádión keresztül lesz megtartva.

A Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola megtartja tanévnyitó istentiszteletét szeptember 1-jén, de tekintettel a járványügyi helyzetre, egy szülőt várnak és csak az első osztályosok kísérőjeként. Itt is, mint mindenhol az első tanítási napon osztják ki a tankönyveket, az első héten pedig lesz szülői értekezlet.
 

Tóthné Bunda Katalin három gyermeke három különböző iskolába jár. – Figyeltem az iskolák honlapját. A Fáyban már változás történt, mert nem lesz augusztus végén tanévnyitó liturgia a templomban. Szeptember 1-én külön időpontban tartják a 9. és a 10-12. évfolyamnak. A Zrínyiben nem lesz évnyitó, mint ahogyan az Arany János Általános Iskolában sem. A gimnázium rajztanára azonban bizakodó: már elkezdték a felkészülést a művészettörténet oktv-re, aminek első fordulója októberben lesz – mondta el a háromgyermekes anyuka, hozzátéve, attól tart, hogy megint online oktatás lesz, ami miatt ő már nem tud kivenni több szabadságot az éven.

Bodolai-Kővári Viktória sem szeretné a home schoolt, de más okból. – Nem látom biztosítottnak az írás és az olvasás alapjainak megtanítását a fiamnak. Ő most megy elsőbe a Pattantyúsban, ahol egyáltalán nem lesz évnyitó, csak egy szülői értekezlet szeptember 1-jén – mondta.

A Miskolci Tankerületi Központ fenntartású általános iskoláinak első évfolyamain 1570, a középiskoláinak első évfolyamain 635 tanuló kezdi meg tanulmányait szeptember 1-jén.

További hírek

Olvasnivaló