Ugrás a tartalomra

Megszületett a döntés: átadja a város az államnak a miskolci víziközmű-vagyont, de nem engedi el a kezét teljesen

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. november 30. csütörtök 14:14
December 1-jétől az államhoz kerül a jelentős veszteséggel működő MIVÍZ Kft. - az erről szóló előterjesztést a csütörtökre összehívott rendkívüli közgyűlésen szavazták meg a városatyák. A cégnél javuló közszolgáltatást, korszerűsítéseket és a fizetések emelését várják. A Velünk a Város frakcióvezetője azt mondta, a miskolciak érdeke azt kívánta, hogy ezt a felelős döntést meghozza a grémium.
Fotók: Mocsári László

Rendkívüli közgyűlést hívtak össze csütörtökre, a testületből a kezdésnél huszonketten voltak jelen. Nem vett részt a tanácskozáson a DK részéről Mokrai Mihály, a Fidesz-KDNP-től Hollósy András, Kovács László, Nagy Ákos, valamint Soós Attila maradt távol. Mivel a víziközmű-szolgáltatás jogainak és kötelezettségeinek magyar államra történő átruházását zárt ülésen tárgyalta a grémium, így nem ismert az előterjesztés pontos szövege, és a vitán sem vehetett részt a sajtó. Információkat a szavazást követően kaphattunk.

Nos, a döntés megszületett: december 1-jétől Miskolc víziközmű-vagyona és az ellátási kötelezettség állami tulajdonba kerül. Hosszú út vezetett idáig, hiszen bő egy éve, még 2022 júniusában, szintén egy rendkívüli közgyűlésen hatalmazták fel azzal Veres Pál polgármestert, hogy írjon alá egy szándéknyilatkozatot és tárgyaljon az önkormányzatot terhelő víziközmű-szolgáltatás kötelezettségének az államra történő átruházásáról szóló integrációs programról.

Folyamatos egyeztetések következtek különböző kormányzati szereplőkkel, a MIVÍZ működése azonban időközben kritikussá vált; egyre csökkent az árbevétel, miközben a költségek folyamatosan nőttek.

- A tizenegy éve rögzített, befagyasztott szolgáltatási díjak, illetve a folyamatosan csökkenő fogyasztás miatt visszaestek a cég bevételei. Ugyanakkor főleg az elmúlt két-három évben nagyon felerősödött az infláció, miközben jelentősen nőttek az energiaköltségek is. Ez különösen súlyos veszteségeket okozott - mutatott rá a MIVÍZ Kft. ügyvezetője.

Vojtilla László a mostani döntést úgy értékelte, hogy az "egy komoly fordulópont" az idén százéves miskolci vízmű életében. A döntés értelmében az ellátásért felelősséggel járó jogokat és kötelezettségeket az államra ruházza át az önkormányzat, az ezt kiszolgáló, mintegy 24 milliárd forint víziközmű-vagyont térítésmentesen átadja az államnak. A MIVÍZ mint működtető cég 90 százalékát szintén az államra ruházzák át. A fennmaradó 10 százalék azonban Miskolcé marad.

Az ügyvezető elmondta, állami források érkezését várják a döntéstől, így javíthatják, cserélhetik, korszerűsíthetik a csőhálózatokat.

Vojtilla László

Bérfejlesztésre már kaptak ígéretet, több mint 1,9 milliárd forintos támogatás is érkezett már (ez feltétele volt a csatlakozásnak), és a későbbiekben a tőkerendezés is megtörténik. Összességében mintegy 8 milliárd forint támogatást várnak a csatlakozást követően. A befagyasztott árak és a magas energiaköltségek miatt 3 milliárd forintos veszteséggel számoltak jövőre a cégnél, az államnak ezt is rendeznie kell majd.

Az integrációval az állam - ígéretei szerint - garantálja a miskolci vízszolgáltatás fenntartható működését, fejlesztését, a MIVÍZ munkavállalóinak foglalkoztatását és a miskolciak biztonságos, bükki forrásból származó ívóvízzel való ellátását.

Politikai oldalról Simon Gábor (Velünk a Város, MSZP) frakcióvezető úgy fogalmazott, egészen 2018-ig egy jól prosperáló cége volt Miskolcnak a MIVÍZ Kft. Álláspontjuk szerint a kormányzati politikának "köszönhetően" változott meg a helyzet: az elmúlt öt évben "az egész víziközműszektort tönkretette" a Fidesz, majd azt mondta az önkormányzatoknak, hogy ingyen adják át az államnak.

- Fájó szívvel, de a döntést meghoztuk. A felelős döntés az integráció volt. Nem veszélyeztethetjük a miskolci ivóvízellátást - húzta alá.

Simon Gábor

Hozzátette, az integrációs folyamat az egész országot érinti, de "egybehangzó vélemények szerint" ebben a folyamatban a legjobb "alkut" Miskolc érte el.

- Miskolc - ha kisebbségi is, de - tulajdonosa marad a MIVÍZ-nek, 10 százalékot megtartunk. A város polgármesterén keresztül a közgyűlés nem engedte el a miskolci vízszolgáltatás kezét, hanem rajta keresztül továbbra is a miskolciakat fogja képviselni a taggyűlésen. Merthogy a törvény biztosítja számára például, hogy indítványt, javaslatot tegyen, szavazhasson. Máshol ilyen nem történt. Példanélküli az is, hogy az állam elismerte azokat a veszteségeket, amiket az ő szabályozása miatt kénytelen elszenvedni a város. A milliárdos nagyságrendű követeléseket a Miskolc Holding Zrt. érvényesíteni fogja az állammal szemben - hangsúlyozta Simon Gábor.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!