Ugrás a tartalomra

Megszünteti a kormány a nyelvvizsga-kötelezettséget

hvg.hu
Utoljára módosítva
2022. július 29. péntek 10:27
A miniszter szerint a felsőoktatási intézményeknek kell gondoskodniuk kell arról, hogy hallgatóik rendelkezzenek az adott szakon szerezhető szakképzettséghez szükséges idegennyelvi ismeretekkel – írja a hvg.hu.

– 2024 őszétől átalakítjuk a felsőoktatási felvételi rendszert és megszüntetjük a nyelvvizsga-kötelezettséget – közölte Csák János innovációs és kulturális miniszter a Facebook oldalán csütörtök este.

Csák szerint a változás következtében a nyelvvizsgáztatás és nyelvoktatás területén is nő a felsőoktatási intézmények autonómiája, ugyanakkor gondoskodniuk kell arról, hogy hallgatóik rendelkezzenek az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegennyelvi ismeretekkel. – A változtatások közös célja az egyetemi autonómia és a hallgatói felelősségvállalás növelése – mondta.

A felvételi átalakításáról azt mondta a csütörtöki sajtótájékoztatóján a tárcavezető, hogy a rendszer továbbra is 500 pontból áll, ebből 100 pont a középiskolai tanulmányi eredményektől függ, 300 pont az érettségi eredménytől, 100 pontról pedig a jövőben maga az egyetem dönthet, „akár szóbeli vizsgáztatással, akár sport-, művészeti vagy bármilyen más teljesítmény tekintetbevételével”. – Az 500 ponton felül az önkéntes katonai szolgálatot vállalók megtarthatják az azért járó pluszpontokat – mondta a miniszter.

A nyelvvizsgákra kitérve a sajtótájékoztatón azt közölte, hogy az állam továbbra is követelményként írja elő valamely nyelvből az érettségi letételét. Annak eldöntését a felsőoktatási intézményekre bízzák, hogy milyen plusznyelvet kívánnak meg a hallgatótól, vagy a diplomához milyen nyelvi vizsgakövetelményt támasztanak.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!