Ugrás a tartalomra

Megújul az egyetemvárosi Büdöske tó

Tajthy Ákos/MiskolcTV
Utoljára módosítva
2022. január 18. kedd 11:22
A Miskolci Egyetem régi célja volt a campus közterületeinek felújítása, a kis tó is ennek a folyamatnak a részeként születik újjá.

Fotó: Parai Roland

Hosszú évek óta először nincs víz a Miskolci Egyetem kis tavának medrében. Ennek oka, hogy megkezdődött annak rendbetétele. A tó vizét átmenetileg a Hejőbe engedték le, az elmúlt hetekben pedig a tómeder kotrása, iszapmentesítése is megtörtént. Jelenleg az idő enyhülésére várnak, hogy a zsilipeken keresztül megkezdődjön a feltöltés, ami körülbelül egy hónapig tart majd.

Boda Péter, a Miskolci Egyetem üzemeltetési osztályvezetője a Miskolc Televízió Híradójának elmondta, a körcsarnok melletti terület kedvelt találkozási pont a campuson, így jött az ötlet, hogy fejlesszék az egyetemnek ezt a részét.

– A terveink szerint a tó közepén egy kisebb nádszigetet is kialakítunk, de további növény- és haltelepítéssel is számolunk. Ez azonban a munkának csak az első üteme, amit önerőből hajtunk végre – hangsúlyozta.

A második ütem ugyanilyen fontos – folytatta –, ez pedig nem más, mint a tó környezetének rendbetétele.

– Mindez a Green and Smart Campus pályázatunk keretében történne meg, a tervezők már most is dolgoznak azon, hogy a kis tó környékét, a parkosítást, valamint közösségi teret hozzanak létre – mondta Boda Péter, hozzátéve, hogy úszószigetet, stéget is terveznek a tóra.

Az üzemeltetési vezető úgy fogalmazott, céljuk egy olyan övezet kialakítása, amely nemcsak az egyetemi polgároknak, hanem a város többi lakójának is lehetőséget nyújt a pihenésre, és amely illeszkedik a Miskolci Egyetemen megvalósuló további fejlesztésekhez.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!