Ugrás a tartalomra

Megújuló sétányok, felfrissülő növényzet Miskolctapolcán

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. szeptember 20. hétfő 10:50
A beruházásnak köszönhetően felfrissítik a növényzetet és iszapmentesítik a csónakázótavat is.
A Barabits sétány is megújul. Fotó: Horváth Csongor

Teljesen megújul a miskolctapolcai csónakázótó környezete, valamint a barlangfürdőhöz vezető Barabits sétány és az azt övező zöldfelületek. Arról, hogy a város egyik fontos turisztikai desztinációjának számító Miskolctapolcát az önkormányzat fejleszteni kívánja, többször is írtunk már, mostanra azonban a terveket is véglegesítették, és már a beruházás kivitelezőjét keresik.

Az uniós és kormányzati forrásokból megvalósuló beruházás során teljesen újjáépítik a Barabits sétányt, amelynek mentén korszerű pavilonokat is kialakítanak, ezek a jövőben vendéglátó és kereskedelmi funkciót láthatnak el. A projekt során fontos elvárás volt az is, hogy a zöldterület ne csak megújuljon, de annak aránya növekedjen is – mondta el a Miskolci Naplónak Czifrusz Natália, Miskolc főkertésze.

A tervek szerint a terület egy részén egyedi, geometrikus parkrészt alakítanak ki: a komfortpont is itt helyezkedik majd el mosdókkal, akadálymentes illemhellyel, a korábbi, korszerűtlen földalatti WC-t pedig elbontják. A nyugati oldalon lévő, kör alakú növényágyásba és köré koncentrikus formában rózsaágyásokat telepítenek.

- Ide tudjuk áttelepíteni a dr. Kovács Miklós rózsagyűjtemény egy részét, ami így a városlakók és a turisták által is látogathatóvá válik – tette hozzá.

Sétautak és tanösvények

Az őskertben és parkban speciális táblákon ismerhetik meg a sétálók az itt található botanikai ritkaságokat: az értékes, idős faegyedeket és az új ültetésű cserjéket, valamint az állatvilágot. A karsztvízforrások vízvédelmi részén pedig a tereprendezés után, egy különleges organikus parkot alakítanak ki asztalokkal, padokkal. A sétaút mentén interaktív eszközök és QR-kóddal ellátott információs táblák segítik a tájékozódást. „Ezen a területen a korábbi sétányokat elbontjuk, az újak pedig természetközeli, vízáteresztő burkolatot kapnak” – mondta.

A főkertész kiemelte: a beruházás során a teljes zöldfelület megújul: a beteg, öreg fákat kivágják, helyettük új növényeket ültetnek, és elvégzik a megmaradó faállomány ápolási munkáit is.

Megújul a partfal és iszapmentes lesz a Csónakázó-tó. Fotó: Horváth Csongor

Modern stílusban

A csónakázótavat iszapmentesítik, a környezete is korszerűbb lesz: a partfala és a sétányok burkolata megújul, körülötte pedig napozóteraszokat állítanak fel, és a teljes területen cserélik az utcabútorokat is. Czifrusz Natália elmondta: az eredeti tervhez képest sikerült elérni, hogy a természeti környezet megóvása érdekében megtartsák a fákat.

- Tapolcafürdő a múlt század 30-as éveire érte el végleges formáját. Ennek az volt a jellegzetessége, hogy nem az akkoriban divatos romantikus, hanem modern stílusban alakították ki. A mostani tervek nagy erénye, hogy hasonlóan a régihez, nem a múltba réved, hanem egy új szellemiséget, igazi megújulást hoz a parkba – mondta el Szunyogh László, Miskolc főépítésze, aki hozzátette: a város felelőssége innentől az, hogy az Ellipsum megnyitása óta eltelt időszakban és a jövőben érkező befektetői igényeket hozzá tudják igazítani a közösségi igényekhez, annak érdekében, hogy ezek egymást erősítsék.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!